A marokkói nők ősidők óta kivételesen szép bőrükről és hajukról híresek, ami leginkább az országban termő természetes alapanyagoknak köszönhető. Hogy megismerjük titkaikat, egészen Marrákesig utaztunk.

Minden azzal kezdődött, hogy naplemente után beléptem az UNESCO világörökséghez tartozó, 11. században épült óváros, a medina kapuján, hogy elvesszek a bazárok valamelyikében, és megkeressem azokat a hagyományos patikákat, ahol mindenféle kence­ficét árulnak.

A minaretből hangosan, recsegve-ropogva szólt az imára hívó ének, az utcai kifőzdékben rotyogott a csicseriborsó, az árusok és turisták nyüzsgésébe a kígyóbűvölők fúvós hangszere vegyült, amit aztán az afrikai táncosok dobjai harsogtak túl. Az omladozó házak és a faragott ajtók árnyékában, a szűk sikátorokban kanyarogva az ember úgy érezte, mintha visszacsöppent volna az időben, és valahol a középkorban járna, amikor a karavánok azért érkeztek a fallal körbevett városba, hogy a hegyekből hozott portékáikat eladják.

Az egyik bolt előtt hirtelen megtorpantam, hatalmas zsákokban álltak a különlegesebbnél különlegesebb fűszerek, a színes porok, de amin megakadt a szemem, az a sűrű, mézszerű massza volt, amit a bejárat elé tettek ki, hogy bárki kipróbálhassa. Ahogy közelebb hajoltam, hogy szemügyre vegyem, mi az, egy fiatal férfi lépett mellém:

– Szappan – mutatott a tálra. – Gyere be, ne aggódj, nem tukmálok rád semmit, a nézelődés ingyenes.

Így kerültem Mohamed különleges boltjába, ahol a férfi pillanatokon belül már argánolajat meg narancsvirágvizet szagoltatott velem.

Folyékony arany

Az argánolajnak, melyet gyakran Marokkó folyékony aranyaként emlegetnek, számos egészségügyi és szépségápolási előnye van. A bőr hidratálása mellett többféle betegség kezelésére is alkalmas, ekcémára, égési sérülésekre és fertőzésekre is kenik.

Az argánfa kizárólag Marokkó délnyugati részén őshonos. A terméséből fáradságos munkával kinyert olaj története Föníciában kezdődött, igaz, akkor még csak lámpákat töltöttek fel vele, később fedezték fel Marokkó őslakosai, a berberek, hogy bőrápolásra is tökéletes. Bármilyen hihetetlen, a ma már annyira népszerű argánfa a kilencvenes évek elején szinte teljesen kihalt a más típusú növényi olajok iránti kereslet miatt, szerencsére azonban jótékony tulajdonságaira és évezredes történetére hivatkozva az UNESCO 1998-ban bioszféra-­rezervátummá nyilvánította a termőterületét, megmentve a fát a teljes pusztulástól. 

A növény nemcsak kulturális jelentősége miatt különleges, de azért is, mert képes túlélni az ötvenfokos hőséget, sőt azt is, ha rossz talajba ültetik, ezért a helyiek az élet fájának is nevezik. 

Első gyümölcseit, amelyek az olajbogyóra emlékeztetnek, harminc–ötven évesen hozza, május és június között, az olajat pedig a mai napig kézzel állítják elő. 

– Az asszonyok először megpörkölik a csontárt, két kő között megtörik, majd kiszedik a sajtolásra használt magokat – magyarázza Mohamed, és belemarkol egy tál argándióba, majd elém teszi őket. – Az őrölt magot vízzel keverik pasztává, majd ebből préselik ki az olajat. Az eljárás fárasztó és időigényes, egyetlen liter argán­olajat körülbelül húszórányi sajtolással lehet kinyerni, nem csoda, hogy a világ egyik legritkább olaja. Add a kezed! Ha a bőrödre kened, mind­össze egy-két cseppre van szükséged, mivel nagyon erős koncentrátum. Most dörzsöld el az arcodon, meglátod, milyen puha lesz tőle a bőröd.

Ghassoul, a vörös iszap

Másnap reggel a Marrákestől ötven kilométerre fekvő Ourika-völgybe tartottam. Itt, a hófödte Magas-­Atlasz csúcsainak árnyékában jóval hűvösebb a nyár. Buja olajfaligetek szelik a domboldalakat, a legtöbb bolt a savon noirt, vagyis az olajbogyóból készült fekete szappant és a marokkói nők kedvencét, a vörös iszapport árulja.

Ahogy házigazdám, Hafna mesélte, a nők évszázadokra visszamenőleg használták mindkettőt.

– Most is emlékszem, hogy anyám alig várta, hogy apám a mecsetbe menjen imádkozni, amikor nem volt férfinép a háznál, akkor vette elő a ghassoult. Hetente egyszer használta, úgy, ahogy a saját anyjától tanulta. – Kint ültünk a teraszon, forró mentateát szopogattunk, és azt figyeltük, hogyan futnak be a turistabuszok kínai utasaikkal a völgybe.

A marokkói vörös agyaggal, melyet kizárólag az Atlasz hegységben bányásznak, évszázadok óta ápolják bőrüket és hajukat a marokkói nők. A magnéziumban és káliumban gazdag agyag molekuláris szerkezetének köszönhetően tökéletes tisztítószer, lehetővé teszi a felesleges olaj, szennyeződés és méreganyagok eltávolítását, emellett táplálja és kisimítja a bőrt.

– Én a mai napig ugyanazt a receptet használom, vörös iszap és ivóvíz – mondja Hafna, majd elém rakja a műanyag dobozba zárt port. Egy evőkanálnyit kivesz belőle, cserépedénybe teszi, vizet löttyint a tetejére, majd az óra járásával megegyező irányban kavargatni kezdi. – Ha világosabb vagy egyenletesebb bőrtónust akarsz, akkor cseppents bele rózsavizet is. Így ni. – A falon függő tükörre mutat. – Most vidd fel a keveréket az arcodra, a nyakadra, és hagyd részlegesen megszáradni, ez körülbelül öt perc. Vigyázz, a szemed köré ne tegyél! Amikor a maszk szélei töredezni kezdenek, öblítsd le langyos vízzel. Arra ügyelni kell, hogy ne hagyd fent addig, hogy teljesen megszáradjon, mert akkor nem a kívánt eredményt kapod.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .