Van egyáltalán olyan, aki nem szereti a főtt kukoricát? Pláne nyáron, amikor a csőről csak úgy olvadnak, le az 1-2 percig főzött zsenge kukoricaszemek, és amikor a boldogsághoz egy cső kukoricán kívül csak egy kevés só és vaj szükséges?
A kukorica nem véletlenül sokunk kedvence. Nemcsak édeskés íze, de sokoldalú felhasználhatósága is a finomságok krémjébe emeli, hiszen krémlevestől pattogatott kukoricáig szinte bármi lehet belőle.
Bár a legjobb, amit tehetünk, ha egyszerűen a csőről rágcsáljuk le, ma egy teljes kukoricás menüsort hozunk.
1. Tárkonyos, zöldséges csirkeraguleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 30 dkg csirkecombfilé vagy -mellfilé
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg zsenge karalábé
- 20 dkg cukkini
- 25 dkg főtt kukorica (konzerv) vagy 4 cső nyers kukorica
- 2 evőkanál szárított, morzsolt tárkony
- só
- frissen őrölt bors
- fél citrom leve
Az apróra kockázott vöröshagymát és az aprított fokhagymát olívaolajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a megtisztított, kis kockákra vágott csirkehúst. Pirítsuk körbe, majd dobjuk hozzá a hámozott, felkarikázott sárgarépát, a hámozott, kockázott karalábét, a szárvégeitől megfosztott, felkockázott cukkinit, a leszűrt vagy késsel levágott kukoricaszemeket és a tárkonyt.
Sózzuk, borsozzuk, dinszteljük a zöldségeket is 3-4 percet, majd öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel. Takarékon főzzük 25-30 perc alatt puhára húst és a zöldségeket. Ízesítsük sóval, borssal, citromlével. Forraljuk össze, majd tálaljuk a levest.
2. Kurkumás-currys-kukoricás csirkemell sütőben sütve
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 fél (kb. 80 dkg) csirkemellfilé
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg natúr, tejszínes krémsajt
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál curryfűszer
- 3-4 cső zsenge kukorica
- 2 dl főzőtejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 20 dkg bulgur
A megtisztított csirkemelldarabokat sózzuk, borsozzuk körbe. A krémsajtot keverjük el negyed-negyed teáskanál kurkumával és curryvel. Kenjük körbe a csirkemelleket a fűszerezett krémsajttal, helyezzük őket tűzálló tálba. A nyers kukoricaszemeket vágjuk le a csövekről, szedjük tálba, öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, a maradék kurkumát és curryfűszert, illetve 1 teáskanál sót.
Keverjük össze, majd szedjük a csirkemellekre és köré. Alufóliával fedjük le a tálat, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 20 percig. Vegyük le a fóliát, így is süssük 5-10 percet. Amíg a csirke sül, bő, sós vízben kb. 15 perc alatt főzzük készre a bulgurt, szűrjük le, majd lefedve hagyjuk a gőzben kicsit tovább puhulni.
3. Kukoricás, sajtos csiga
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 tojás + 1 tojás a kenéshez
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj/margarin
- 1 dl natúr joghurt
- kb. 1,5 dl víz
- 15 dkg félkemény sajt (pl. gouda, edami, trappista)
- 10 dkg morzsolt kukorica (konzerv)
- 1 evőkanál BBQ-fűszerkeverék
A sütést megelőző nap keverjük el a lisztet a szárított élesztővel, a sóval, adjuk hozzá az egész tojást, a tejet, a puha vajat/margarint, a joghurtot és annyi vizet, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. Dagasszuk a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos lesz. Letakarva kelesszük a duplájára. Lisztezett felületen pár mozdulattal gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastag téglalappá.
Oszlassuk szét rajta a reszelt sajtot, szórjuk rá egyenletesen a lecsepegtetett kukoricát és a BBQ-fűszert. Tekerjük fel a hosszabb oldaláról indulva, mint egy bejglit, majd vágjuk 10 egyenlő részre. Lapítsuk le a darabokat, formázzuk meg kicsit a csigákat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Folpackkal letakarva tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára. Másnap reggel kenjük meg a csigákat a felvert tojással, tegyük a hideg sütőbe. Kapcsoljuk be 200 ºC-ra, majd kb. 30 perc alatt süssük készre a csigákat. Tipp: Tehetünk még bele sonkát, aszalt paradicsomot, bacont is!
Nem csak finom a kukorica
A kukorica nemcsak finom, hanem tápláló étel is, számos egészségügyi előnnyel. Gazdag rostban, amely segíti az emésztést és elősegíti a jóllakottság érzését, emellett nagyobb mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, ami fontos az energia-termeléshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Emellett antioxidánsokat is jócskán találunk a kukoricában: a lutein és zeaxantin például szemünk egészségéhez járulnak hozzá.
Múlt heti hétvégi gasztrónkat olvastad?
Kiemelt kép: Getty Images