Ellepte a piacot a friss és finom hazai ribizli. Ez a csodaszép kis bogyós a legkülönfélébb ételekben állja meg a helyét, nemcsak nyersen nagyon finom, de sütemények, édességek, mártások alapja lehet, és szépségével is emeli az ételek fényét: ott, ahol a különféle közel-keleti konyhák gránátalmát használnak, a magyar ribizli is remekül megállja a helyét.
Bár viszonylag kevés szó esik róla, jó tudni, hogy a ribizli az egyik legegészségesebb gyümölcsünk! Nemcsak C- és K- vitaminnal van tele, de az emésztést elősegítő élelmi rostokkal is, emellett jelentős mennyiségű vasat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A ribizli fogyasztása nemcsak jókedvre derít, de erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt, hozzájárul a keringési és érrendszer egészségének megőrzéséhez is. Fogyasszuk szezonban nyersen és gondoljunk a szűkösebb téli időszakra is, tegyük el lekvárnak, szörpnek is ezt a finom és egészséges gyümölcsöt.
Ma 3 isteni finom, ribizlis csemegét hozunk.
1. Ribizlis túrószelet
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 50 dkg túró
- 2 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 lime héja
- 2,5 dl hideg habtejszín
- 30 dkg ribizli
Keverjük össze a túrót a tejjel, adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a lime héját, majd botmixerrel krémesítsük. A tejszínt verjük kemény habbá, keverjük el a túrókrémmel. A megmosott, leszemezett ribizlit keverjük óvatosan a krémhez. Simítsuk a masszát kb. 1,5 literes, szögletes tálba, és tegyük a mélyhűtőbe 12 órára. Tálalás előtt 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, borítsuk ki a formából, majd forró vizes késsel szeleteljük.
2. Ribizlis madártej márványos habcsókkal
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 5 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 7 dl szójatej (helyettesíthető laktózmentes tejjel)
- 1 dl ribizliszörp
- 20 dkg ribizli (fagyasztott)
A habcsókhoz:
- 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje (M-es tojás fehérjéje)
- 20 dkg porcukor
- 1 csapott evőkanál keményítő
- 8 teáskanál ribizlilekvár
(Laktóz- és gluténmentes édesség.) A habcsókhoz elektromos habverővel kezdjük el verni a fehérjét, mikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. Az utolsó kanál cukorral adjuk hozzá a keményítőt. A massza csillogó, fehér lesz, olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk.
Márványosan forgassuk bele a ribizlilekvárt (tehát ne keverjük simára, csak itt-ott kanalazzuk bele), majd töltsük sima csöves nyomózsákba, formázzunk halmokat sütőpapírral fedett sütőlemezre. Tegyük 90 °C-ra előmelegített sütőbe 35 percre száradni. Kapcsoljuk ki a sütőt, konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így kihűlni.
A madártejhez keverjük fehéredésig a tojássárgájákat a cukorral. Csomómentesen dolgozzuk bele a keményítőt, majd öntsük fel a szójatejjel és a ribizliszörppel. Forralva főzzük sűrűre, majd szórjuk bele a ribizlit. Hűtsük ki, tálaljuk a habcsókkal.
3. Ribizlis-mandulás csiga
A tésztához:
- 8 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg vaj/margarin
- 55 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál só
- 1 tojás + 1 a kenéshez.
A töltelékhez:
- 40 dkg ribizli (fagyasztott)
- 10 dkg cukor
- 2 dl víz
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg darált mandula.
A díszítéshez:
- 5 dkg szeletelt mandula
A töltelékhez összekeverjük a fagyott ribizlit, a cukrot és 1 dl vizet, felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
A langyos, porcukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A puha vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd ráöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az 1 tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Lefedjük, meleg helyen 30 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A kihűlt tölteléket jól átkeverjük, elkenjük a tésztán, megszórjuk a darált mandulával. A keskenyebb felénél kezdve szorosan feltekerjük, és 15 egyenlő nagyságú koronggá (csigává) vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csigákat. 20 percig kelesztjük meleg helyen, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával. 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 10-12 perc alatt.
A múlt heti hétvégi gasztró főszereplője a kukorica volt.
Kiemelt kép: Getty Images