Nemcsak születésnapi zsúrra, hanem akár gyereknapra is elkészíthetjük a fondantos finomságot. A fondant helyett használhatunk marcipánt is, illetve vegyesen is rárakhatjuk őket a tortára.

kalóztorta

HOZZÁVALÓK EGY 24 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A piskótához: 9 tojás | csipet só | 9 evőkanál cukor | 6 evőkanál liszt 3 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

A krémekhez: 15 dkg étcsokoládé | 15 dkg fehér csokoládé 2,5 dl habtejszín | 1 csomag vaníliás pudingpor | 3 dl tej 8 dkg földimogyoró, durvára vágva

A díszítéshez: 50 dkg fehér fondant | 15 dkg fekete fondant 5 dkg kék fondant | 5 dkg barna fondant | 3 dkg sárga fondant porcukor a nyújtáshoz

1. A tortához 3 piskótalapot készítünk: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét keverni kezdjük csipet sóval, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és kemény habot verünk belőle. A sárgáját egyesével hozzákeverjük, majd beleforgatjuk a kakaóporral kevert lisztet.

2. A masszát 24 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformákba öntjük (ha nincs három formánk, külön-külön készítjük el a lapokat, ebben az esetben harmadoljuk a menynyiségeket). 180 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük (egyenként) 15-20 percig. A tortalapokat kihűtjük a formákban.

3. A krémekhez a csokoládékat felkockázzuk, az étcsokoládéra ráöntünk 1,5 dl forró tejszínt, a fehérre 1 dl-t. Kevergetve felolvasztjuk, kihűtjük. A pudingport elkeverjük a hideg tejben, lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd elfelezzük: az egyik felét a fehér, a másikat az étcsokoládés keverékhez adjuk, kézi mixerrel kihabosítjuk.

4. Az alsó piskótalapra kenjük az étcsokoládés krémet, megszórjuk a durvára vágott mogyoróval, majd újabb piskótalapot fektetünk rá. Ezen elegyengetjük a fehér krémet, de 4 evőkanálnyit félreteszünk, ezzel kenjük meg vékonyan a torta tetejét és oldalát. Hűtőben dermesztjük.

5. A díszítéshez a fehér fondant-t kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk porcukorral vékonyan megszórt felületen, és bevonjuk vele a tortát. A szintén 3 mm vékonyra kinyújtott fekete fondant-ból 3 cm széles, hosszú csíkot vágunk, és körbetekerjük a torta alján. A maradék fehér fondant-ból vasmacskákat készítünk, ezzel díszítjük a fekete bordűrt.

ELKÉSZÍTÉS 120 PERC
SÜTÉS 3×15-20 PERC
KALÓRIA 8080 KCAL/EGÉSZ TORTA

A receptek a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/1. számában jelentek meg.

Receptek és fotók: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője.