A magyar gasztronómia messze földön híres, büszkék vagyunk rá, nem véletlenül sikeresek ilyen tematikájú kvízeink. A környező országok és kultúrák hatásai mellett eredeti gyökereit megtartva válik igazán egyedülállóvá – és ugyanez érvényes a klasszikus, édes és sós süteményekre is.
Némelyek eredete a középkor (pogácsa) és a török hódoltság (rétes) idejére tehetők, míg másokra az Osztrák-Magyar Monarchia (pozsonyi kifli), a cukrászati remekeiről is nevezetes Bécs (linzer) közelsége, valamint Erdély (kürtőskalács), a zsidó közösségek (flódni) és Franciaország (minyon) voltak hatással.
Aztán ott vannak az olyan hamisítatlan magyar sütemény-remekek is, mint Dobos C. József dobostortája, az Esterházy Pál Antalról elnevezett Esterházy torta, és a cigány hegedűművészt idéző nagy kedvencünk, a Rigó Jancsi.
Amikor 1718-ban Hosszmann Károly cukrászmester engedélyt kapott arra, hogy megnyissa Buda első cukrászdáját, semmi sem állíthatta meg a kávéházi kultúra kiterjedését. Aztán jött Kugler Emil 1847-ben, Auguszt Elek 1870-ben, Dobos C. József 1878-ban, Ruszwurm Vilmos 1884-ben, Kazilek Nándor 1890-ben, és a süteményezés végérvényesen egybeforrt a kávézás örömével is.
Nők Lapja kvíz: Felismered kép alapján az édes süteményeket?
Nők Lapja kvíz: Felismered hozzávalók alapján a sütiket?
Klasszikus desszertjeinkkel tehát a cukrászdáktól a nagyi konyhájáig bárhol találkozhatunk – és persze senkinek sem kell könyörögni azért, hogy fogyasszon belőlük. Te vajon el tudod készíteni őket? Ha igen, mai Nők Lapja kvízünk gyerekjáték lesz!
Lássuk, tudod-e, hogy a hozzávalók alapján milyen édességre gondolunk!
Jöhet még egy Nők Lapja kvíz? Lássuk, felismered-e hozzávalók alapján a nyári ételeket!
Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images