Így variáld a tuti pizzatésztát!

A jó pizzát mindenki imádja, biztosan kezet csókolnak neked is, ha házilag készíted el. Eláruljuk az egyszerű, de bombabiztos tésztareceptet, és arra is van ötletünk, hogyan variáld, ha nem a megszokott módon tálalnád.

Pizzatészta alaprecept

Hozzávalók 4 darab 22-24 cm átmérőjű pizzához:
50 dkg liszt + nyújtáshoz | 1 evőkanál só | csipet cukor | 3 evőkanál olívaolaj | 1 evőkanál szárított oregánó/bazsalikom (elhagyható) | 2,5 dkg friss élesztő | 3 dl langyos víz

  1. A liszthez keverjük a sót, a cukrot, az olajat, a szárított oregánót és a morzsolt élesztőt. Apránként hozzádolgozzuk a vizet, majd kézzel vagy géppel fényesre dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától.
  2. Langyos helyen, konyharuhával letakarva kb. 30 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, kör alakúra nyújtjuk. (Legjobb kézzel, de lehet nyújtófát is használni hozzá.)
  4. Pizzasütő lemezre vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, 220 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréses fokozaton pirosra sütjük. 

ELKÉSZÍTÉS 20 PERC + KELESZTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 2275 KCAL/EGÉSZ ADAG; 568 KCAL/DARAB

Tippjeink:

  • Elkészítheted teljes kiőrlésű lisztből is, de előfordulhat, hogy akkor kicsit több vizet kell hozzáadnod!
  • A feltétekből, különböző szószokból ne rakj rá túl sokat, mert „eláztatja” a tésztát, és nem lesz finom ropogós!

Pizzagolyók juhtúrós-tejfölös mártogatóval

Hozzávalók kb. 30 golyóhoz:
fél adag pizzatészta (lásd feljebb) | 2 darab mozzarella (2×125 g) | 7-8 szelet vékony, levegőn szárított sonka
A mártogatóhoz: 4 dl tejföl | 10 dkg juhtúró | só | olívaolaj | 1 kis csokor snidling

  1. Az alapreceptben leírtak szerint elkészítjük a pizzatésztát.
  2. A tésztát 30 egyforma részre osztjuk, golyókat formázunk belőle. A golyók belsejébe teszünk egy-egy kis darab sonkát és mozzarellát, alul összecsípjük, golyóvá gömbölyítjük. Az összecsípéssel lefelé sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.
  3. 220 ºC-ra előmelegítjük a sütőt, vizet spriccelünk bele, és kb. 15 perc alatt megsütjük a golyókat.
  4. A mártogatóshoz eldolgozzuk a tejfölt a juhtúróval, majd sózzuk, olajjal meglocsoljuk, snidlinggel gazdagon megszórjuk, ezt kínáljuk a pizzagolyók mellé.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + ALAPTÉSZTA-ELKÉSZÍTÉS, KELESZTÉS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 89 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/02. lapszámában jelent meg.