Fonjunk látványos kalácsot!

Viszonylag könnyen megvan, mégis nagyon lenyűgöző a végeredmény, ha nekiállsz kalácsot készíteni. Lehet édes és sós is, a tészta nagyjából hasonló, az ízesítést pedig kedvedre variálhatod. A sajtos-tökmagos verzió a kedvencünk, mutatjuk is hozzá a receptet!

Hozzávalók 1 kalácshoz

45 dkg liszt + a formázáshoz | 3 kávéskanál só | 7 dkg vaj/margarin | 10 dkg sajt (pl. trappista, edami, gouda) + 3 dkg a díszítéshez | 10 dkg tökmag + 3 dkg a díszítéshez | 5 szál apróra vágott kakukkfű | 2,5 dl tej | 5 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

  1. A lisztet, a sót és a puha vajat/margarint elmorzsoljuk egy keverőtálban. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tökmagot és a morzsolt kakukkfüvet. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a 2 tojássárgáját.
  2. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük.
  3. Lisztezett munkalapon kissé átdolgozzuk a tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk. Körülbelül 40 cm hosszú rudakat sodrunk a darabokból, majd hármas fonással (nem túl szorosan) összefonjuk. A kalácsot csigavonalban feltekerjük, a végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, letakarva 30 percig kelesztjük.
  4. A felvert tojással megkenjük, majd megszórjuk a 3-3 dkg reszelt sajttal és tökmaggal. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 4063 KCAL/KALÁCS

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/02. lapszámában jelent meg.