Ilyenkor érik a szeder, az egyik legfinomabb, fanyar nyári gyümölcs, amiből éppen emiatt lehet nagyon finom, kiegyensúlyozott ízvilágú desszerteket készíteni. Mutatunk is három receptet!

Az egyik leggazdagabb zöldség- és gyümölcsszezon kellős közepén vagyunk, a piacon járva térdig gázolunk a szezonális finomságban. Ilyenkor érik a szeder is, amiből itthon viszonylag keveset fogyasztunk, pedig az egyik legfinomabb, kellemesen fanyar nyári gyümölcs, amiből épp-e tulajdonsága miatt lehet isteni finom, kiegyensúlyozott ízvilágú desszerteket készíteni.

És hogy miért fogyaszd a szedret azon túl, hogy nagyon finom? Nos azért, mert nagyon egészséges is! Magas C-vitamin tartalma segít erősíteni az immunrendszert, a benne található antioxidánsok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, segítenek megelőzni az artériák gyulladását karbantartják a koleszterinszintet, emellett hozzájárulhatnak a bőr egészségének megőrzéséhez, csökkenthetik a ráncok megjelenését és segíthetnek fiatalon tartani az arcot.

A szederben található antioxidánsok és flavonoidok emellett segíthetnek csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét, magas rosttartalma segíti az emésztést, elősegíti a bélmozgást, és megelőzheti a székrekedést is. hozzájárulhatnak a bőr egészségének megőrzéséhez, csökkenthetik a ráncok megjelenését és segíthetnek a bőr fiatalosabb megjelenésének fenntartásában.

Ma három szedres finomságot mutatunk, hogy megédesítsék a nyári napokat.

1. Szedres krémes

Recept: Urbán Gábor, Fotó: Acsai Miklós

Hozzávalók egy 20×30 cm-es, magas peremű tepsihez (24 szelethez):

A tésztához:

  • 45 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 dkg só
  • 37,5 dkg vaj/margarin
  • 2 dl hideg víz
  • 1 teáskanál 10%-os ételecet

A krémhez:

  • 8 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg szeder (fagyasztott)
  • 1,5 csomag vaníliás pudingpor

A díszítéshez:

  • porcukor
  • 5-10 dkg szeder

 A tésztához a lisztet, sót és 7,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk. A hideg vízben elkeverjük az ecetet, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben. A maradék 30 dkg vajat/margarint két lisztezett sütőpapír között téglalap alakúra formázzuk, hűtőszekrényben tároljuk, amíg a tészta pihen.

A pihentetett tésztát lóhere (egyenlő szárú kereszt) alakúra nyújtjuk, a közepére rakjuk a vajas téglalapot, és az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a füleket. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.) A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk.

A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben pihentetjük 1 órát, majd következik egy szimpla, majd egy dupla hajtás. Ismét pihentetjük 1 órát. A pihentetett tésztából lisztezett munkalapon 2 darab, kb. 20×30 cm-es lapot nyújtunk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk, megszurkáljuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A krém elkészítése

A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük 5 dkg cukorral. A szedret 2 dl vízzel és 10 dkg cukorral nagy lábosba tesszük, felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, végül besűrítjük az 1 dl hideg vízben elkevert vaníliás pudingporral. Alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. (Azért szükséges a nagy lábos, hogy beleférjen a hab is.)

Az egyik vajas lapot magas permű tepsibe tesszük, egyenletesen elkenjük rajta a még meleg krémet. Befedjük a másik lappal, hűtőben kihűtjük. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, porcukorral és friss szederrel díszítjük.

Tipp: A tésztát természetesen elkészíthetjük friss vagy mirelit leveles tésztából is, 50 dkg szükséges hozzá. 

2. Étcsokoládés szederjégkrém 

Recept: Urbán Gábor, Fotó: Acsai Miklós

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

A jégkrémhez:

  • 20 dkg szeder
  • 3 dl erdeigyümölcs-lé vagy víz
  • 8 dkg cukor
  • 10 darab fapálcika

A díszítéshez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 dkg liofilizált málna

A jégkrém hozzávalóit botmixerrel pürésítjük. Pürésítés közben ne emeljük ki a mixerfejet, úgy nem lesz levegős a jégkrém! A gyümölcspürét jégkrémkészítő formákba töltjük, a közepükre helyezünk egy-egy pálcikát. Legalább 3-4 órára (vagy teljes fagyásig) mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 2-3 másodpercre forró vízbe mártjuk a formát, majd kivesszük a jégkrémeket.  A vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládét magas pohárba tesszük, kimártjuk benne a jégkrémeket, és azonnal megszórjuk őket a liofilizált málnával.

Tipp: A víz helyett natúr joghurttal is elkészíthető! 

3. Mandulás, szedres gyümölcskenyér 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 10 dkg vaj/margarin olvasztva + a formához
  • 10 dkg liszt + a formához
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg mandula
  • csipet só
  • 20 dkg szeder (friss vagy fagyasztott)

A díszítéshez:

  • 2 dl hideg habtejszín

Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük fehéredésig, adjuk hozzá a natúr joghurtot és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet vegyítsük el a sütőporral, a darált mandulával és csipet sóval, majd fakanállal forgassuk a tojásos részhez. Adjuk a tésztához a szedret (ha fagyasztott, akkor kiolvasztva), és az egész mandulaszemeket.

Vajazzuk ki, liszttel szórjunk ki egy alagútformát (kenyérformát), simítsuk bele a tésztát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt verjük kemény habbá a tejszínt, majd sima csöves habzsákból díszítsük vele a kihűlt süteményt a képen látható módon. 

Kiemelt kép: Getty Images

Múlt heti hétvégi gasztrónkat is olvastad?