- Az édesség utáni vágy mögött általában valamilyen komolyabb élettani probléma áll.
- Létezik egy hatékony étkezési trükk, ami segíthet csillapítani cukoréhségünket.
- Egy sor alternatíva ismert, ami azonnal képes csökkenteni édesség utáni vágyunkat.
Mindannyian tapasztaltuk már az eluralkodó falási rohamot, melyet a stressztől kezdve az egészségtelen táplálkozáson át a túlzott cukorbevitelig sok minden előidézhet. A jelenség mögött valójában a vércukorszint zuhanása, pontosabban az inzulin ingadozása áll. De szerencsére ennek megértése nem jelenti azt, hogy bele is kell törődnünk a ránk törő nassolhatnékba.
Jó hír, hogy a cukoréhség kezelhető, méghozzá kiegyensúlyozott étrenddel, ami teljes értékű szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és egészséges zsírokat egyaránt tartalmaz, mindezt napjában többször, kis étkezésekkel beiktatva. Az is jó alternatíva lehet, ha a cukoréhség jelentkezésekor friss gyümölcsöt, magvakat vagy étcsokoládét fogyasztunk. De ugyanígy a megfelelő folyadékfogyasztás is segíthet, sokszor ugyanis nem is éhesek, hanem
inkább szomjasak vagyunk, ezért étkezések előtt mindig igyunk meg egy pohár vizet, ami szintén megszüntetheti a cukor utáni sóvárgást.
Ám ha mindezek ellenére mi is azok közé tartozunk, akiknek nem megy olyan könnyen az átállás, szükségünk lehet egy aprócska, ám annál hatékonyabb trükkre édesség utáni vágyunk csökkentésére – persze csak addig, amíg teljesen hozzá nem szoktatjuk szervezetünket a kiegyensúlyozott étrendhez.
Cukor utáni sóvárgás? – Ez az étel jól jöhet!
Abban az esetben, ha ránk tör a cukoréhség, általában azonnali megoldásra van szükségünk, nehogy rögtön befaljuk a hűtő leghátsó zugába száműzött édességeket (és még azokat is, amiket a kamrában rejtettünk el). Az önhibáztatás azonban itt sem sokat javít a helyzeten, hiszen a cukor iránti sóvárgás tudományosan bizonyított fiziológiai reakció, melyet bűnbánat helyett érdemes mielőbb tudatosítani és komolyan venni.
3 apró pszichológiai trükk, amivel legyőzhető az egészségtelen ételek iránti sóvárgás.
A cél tehát a kiváltó ok kezelése, ám még így is megeshet – különösen az életmódváltás elején –, hogy szükségünk van valamilyen azonnali trükkre a sóvárgás megszüntetésére. Ennek szerencsére számos módja van, ám mind közül a leghatásosabb egy olyan módszer, amit még a diétázók is bevethetnek. Szakértők ugyanis azt tanácsolják, hogy ilyenkor együnk meg egy szem mazsolát, méghozzá olyan lassan, amilyen lassan csak tudjuk.
Elsőre kicsit különösen hangzik, pedig Dr. Leslie Korn mentális táplálkozási szakértő szerint ez a módszer működik, sőt, a tudomány alátámasztja azt is, hogy miért. A szőlőszem lassú elfogyasztása olyan természetes vegyi anyagokat – a bogyós gyümölcsökben is megtalálható polifenolokat és antioxidánsokat – szabadít fel a szervezetben, melyek még a legerőteljesebb sóvárgást is képesek csillapítani. Sőt, ezek az anyagok továbbá segíthetnek a káros szabad gyökök semlegesítésében is, melyek sejtkárosodást és különböző betegségeket okozhatnak.
Így segít a mazsola a cukor utáni sóvárgás ellen
De hogy pontosan mit is értünk az alatt, hogy nagyon lassan? Nem elég bekapni a mazsolát, a cél érdekében arra is figyelnünk kell, hogy ne hamarkodjuk el. Vegyük a kezünkbe, vizsgáljuk meg a barázdáit, szagoljuk meg, és miközben ezt tesszük, figyeljük testünk reakcióit. Ezután helyezzük a mazsolát a nyelvünkre, forgassuk a szánkban, érezzük az állagát, a zamatát, majd lassú mozdulatokkal rágjuk szét. Miután lenyeltük, maradjunk mozdulatlanul és képzeljük el, ahogy a gyümölcs végighalad egészen a gyomrunkig.
Végül tegyük fel a kérdést magunknak, valójában mire is van szüksége a testünknek.
Bár elég viccesen hangzik az egész, Dr. Korn szerint rengeteget segít abban, hogy visszaszerezzük a kontrollt reakcióink felett, és megtanítsuk testünket arra, hogy nemet mondjon a csábító kísértésnek. A tudatos táplálkozás folyamata olyan kémiai reakciót indít el a paraszimpatikus idegrendszerünkben, ami lelassítja a pulzust és a légzést, így az étvágyunk is stabilizálódik, valamint előreláthatóan javul az emésztésünk a következő étkezés során.
A lényeg, hogy rágcsáljunk!
Noha a szakértő a mazsola fogyasztását javasolja markáns ízvilága és állaga miatt, elmondása szerint az apró falatok szinte bármilyen ételből segíthetnek és ugyanúgy meghozzák a kívánt eredményt. (Ez kifejezetten jó hír a cukorbetegek számára.)
Tehát akkor se essünk kétségbe, ha nincs mazsola a háztartásban, vagy csak nem szeretjük, esetleg egyáltalán nem is ehetjük!
A hangsúly ugyanis a tudatos rágcsáláson van. Ez eltereli testünk figyelmét a sóvárgásról, és anélkül elégíti ki éhségérzetünket, hogy egészségtelen dolgokat fogyasztanánk. A mazsolán kívül nassolhatunk mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, más aszalt vagy friss gyümölcsöt, de a sárgarépa, az uborka vagy például a zeller is jó választás lehet – utóbbi kifejezetten miatt, hogy nagyon ropogós és alacsony a kalóriatartalma.
Kívánós vagy? A sóvárgás tárgya elárulhatja annak valódi okát.
Kiemelt kép: Getty Images