A különböző nemzeteknek is megvan a maguk finomsága, amit rendszeresen készítenek, ha vendégeket várnak, illetve családi ünnep közeleg. Nemes Nóra megmutatta nekünk a kedvencét, íme hozzá a recept!
Hozzávalók 40 darabhoz:
A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 1,5 dl víz
A töltelékhez: 3 dkg vaj/margarin | 5 evőkanál cukor | 2 teáskanál őrölt fahéj
- A tésztához 20 dkg hideg vajat/margarint vágjunk kockára, adjunk hozzá 5 dkg lisztet, gyorsan gyúrjuk össze, majd formázzuk téglalap alakúra. Tegyük a hűtőszekrénybe.
- A sót oldjuk fel a vízben, a maradék lisztet és vajat/margarint morzsoljuk össze, öntsük bele a sós vizet, gyúrjuk össze.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra, tegyük a közepére a hideg vajdarabot, csomagoljuk be minden oldalról, hogy boríték formát kapjunk. Óvatosan dolgozzuk bele a tésztába a vajat/margarint egy sodrófával, majd nyújtsuk ismét téglalap alakúra.
- Az alsó harmadot hajtsuk be középre, a felső harmadot pedig hajtsuk rá. Forgassuk el 90 fokkal, nyújtsuk ki ismét fél cm vastag téglalappá, majd megint hajtogassuk meg úgy, hogy az alját középre, majd a felső részt ráhajtjuk. Jegyezzük meg, melyik oldala volt felénk, tegyük hűtőszekrénybe 30 percre.
- Vegyük ki, fordítsuk el 90 fokkal az óramutató járásának megfelelő irányban, majd nyújtsuk ki, hajtsuk be alul és felül. Tegyük megint a hűtőbe. Ezt még kétszer ismételjük meg. Az utolsó hajtogatás után nyújtsuk kb. 25×40 cm-es téglalappá a tésztát.
- A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajat/margarint keverjük ki a cukorral és a fahéjjal, majd egyenletesen kenjük a tésztára úgy, hogy mindenhova jusson. A tészta két hosszabb oldalát kezdjük feltekerni úgy, hogy középen találkozzon a két henger. Csomagoljuk fóliába, tegyük a fagyasztóba 30 percre.
- Vágjunk belőle fél-1 cm széles darabokat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 ºC-ra, és süssük még 10 percig.
Tipp: Természetesen mirelit vagy friss leveles tésztából is elkészítheted, 50 dekányi mennyiséget használj!
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 81 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Nemes Nóra