sütőpapír

12 dolog, amire sütésen kívül is jó a sütőpapír

A sütőpapír több alkalommal is újrahasznosítható és meglepően sokféle dologra jó azon túl, hogy egyszerűen a tepsink aljába simítjuk. Mutatjuk, mit kezdj vele!

A sütőpapír remek találmány, ez kétségtelen. Én legalábbis sokkal szívesebben állok neki, sütni, ha van otthon, mert tudom, hogy nem kell, hogy főjön a fejem amiatt, vajon leég-e a sütim alja. Azt viszont, hogy milyen sokféle módon lehet használni, csak nemrég tudtam meg!

Egyik kedvenc konyhai szövetségesem alapja egy speciális, hőálló papír, amelyet kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy ellenálljon a magas sütési hőmérsékleteknek: általában 220-250°C-ig simán bírja anélkül, hogy maga is égni kezdene. A különleges eljárással készült papír tapadásmentes, jellemzően szilikon bevonattal rendelkezik, de kaphatók paraffin viasszal bevont, némileg kevésbé hőálló verziók is.

A sütőpapír fő funkciója, hogy segít megakadályozni a sütemények letapadását, emellett használatával elkerülhető a tepsi vagy sütőlap közvetlen érintkezése az étellel, ami jelentősen megkönnyíti a buli utáni takarítást. További előnye, hogy használatával nem szükséges kizsírozni, lisztezni az edényt, így ételeinket egészségesebben készíthetjük el. A sütőpapír ráadásul több alkalommal is újrahasznosítható.

Lássuk, mi mindenre használható azon túl, hogy egyszerűen a tepsink aljába simítjuk.

A sütőpapír felhasználási módjai

A legtöbben akkor kapjuk elő a sütőpapírt, ha egy nagy tepsi süteményt szeretnénk sütni. Jól is tesszük, hiszen éppen erre a célra találták ki. De sok egyéb praktikus felhasználási módja is van. 

1. Sütőpapír sütikhez

Nemcsak a tepsibe mehet a sütőpapír: nagyon jó szolgálatot tesz a ravaszabb formák, kuglófok vagy tortaformák, muffincsészék kibélelésében is, annál is inkább, mert a kilógó szélek segítségével könnyebben ki tudjuk emelni a kész sütit a formából. Ha szabálytalan formát bélelnénk, előtte gyűrjük meg a papírt, úgy könnyebben dolgozunk majd vele. Tortaforma esetén vágjunk egy kerek lapot az edény aljára, és egy szélesebb csíkot az edény falára.

2. Sütőpapír minden máshoz

Bár a sütőpapírra többnyire akkor gondolunk ha épp sütit sütünk, ezt a remek találmányt bátran leteríthetjük zöldségek vagy húsételek alá is, így nemcsak, hogy nem ragadnak majd le, de olajat is spórolhatunk.

3. Sütőpapír nyújtáshoz

Neked is meggyűlt már a bajod egy-egy ragadós tészta kinyújtásával? A flódni nálunk például elmaradhatatlan karácsonyi édesség, de a zsíros tésztát nagyon vékonyra nyújtani nem könnyű. És akkor még finoman fogalmaztam: vagy a sodrófára tapad, vagy a deszkára, vagy elszakad… Két sütőpapír között viszont szinte gyerekjáték a nyújtás, én aztán a hűtőben pihentetéshez is így szoktam hagyni.

A ragadós mézeskalácstészta nyújtásához is remek a sütőpapír (Fotó: Getty Images)

4. Sütőpapír pároláshoz

A sütőpapír remek szolgálatot tesz akkor is, ha zöldségeket, vagy halat sütőben, óvatosan párolnánk. Ha sütés előtt sütőpapírba csomagoljuk ezeket az ételeket, puha, omlós és ízes marad a főztünk.

5. Sütőpapír fagyasztáshoz

Ha szeretnél hamburgerpogácsát vagy házi lasagne lapokat fagyasztani, a sütőpapír jó szolgálatot tesz, mert ezek közé pakolva a vékony rétegeket, nem ragadnak össze, és amikor szükséged van egyre, könnyedén előveheted.

6. Sütőpapír és csomagolás 

Ha nincs otthon szalvéta vagy alufólia, egy-egy szendvicset sütőpapírba is csomagolhatunk, így nem ragadnak vajas részek a szalvétába, és alufóliafecni sem került a szendvicsbe. Sőt, sütőpapírba akár ajándékot is burkolhatunk. Natúr díszekkel, például szárított virággal spárgával átkötve nagyon jól néz ki!

7. Sütőpapír szusihoz

Bár persze vehetsz direkt erre a célra kitalált eszcájgot is, egy szusi feltekeréséhez valójában semmi szükség speciális eszközre. Ha egy sütőpapírra teszed a hozzávalókat, és úgy tekered fel, ugyanolyan klassz lesz. Ja, éppen így feltekerheted rá/vele a piskótatekercset is.

Szusi takaros feltekeréséhez is: sütőpapír (Fotó: Getty Images)

8. Sütőpapír és süti kiszedése

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy szépen megsült süteményt nem tudunk ügyesen kiemelni a tepsiből, mert szétesik, vagy itt-ott még ragad. A tapadást maga a tepsibe fektetett papír is enyhíti, ha viszont pluszban egy csík papírt a tepsi hosszában és keresztben is elfektetsz, a kész sütit nagyon könnyen ki tudod majd emelni.

9. Sütőpapír mint tölcsér

Nem emlékszel, hová tetted a tölcsért? Megesik az ilyesmi. Ha száraz hozzávalókat kell átraknod egy szűkebb szájú edénybe, tekerd kúppá a papírt, és máris megvan a rögtönzött tölcsér.

10. Sütőpapír mint tányéralátét

A téglalapokra vágott sütőpapír remek alátét lehet kisgyereked tányérja alatt, egyfajta mini viaszos vászonként szolgál és megvédi a terítődet. Érdemes kipróbálni!

11. Sütőpapír és folteltávolítás

A sütőpapír segíthet a makacs zsíros foltok eltávolításában is. A zsíros foltra helyezz sütőpapírt, majd vasald át a papírt. A hő hatására fellazuló zsírt (vagy legalább annak egy részét) fel fogja szívni a papír. Ezután ugyanúgy mosd ki a holmit. 

12. Sütőpapír szabásmintához

Szoktál szabni-varrni? A sütőpapír remek szolgálatot tesz szabásmintaként, mert sokszor fel tudod használni, anélkül, hogy foszlana vagy nagyon összegyűrődne, és szebben rá is simul a textilre, mint egy sima papír. 

Na és te, hogy használnád még? 

Bónuszképp itt egy finom süteményrecept, ha sütőpapírból már feltankoltál.

Kiemelt kép: Getty Images