Diós, sült almás szelet étcsokoládéval

Terítéken az indián nyár kincsei: diós, sült almás szelet étcsokoládéval

Urbán Gábor a szezon kincseiből alkotott.

Nincs jobb kényeztetés a családnak a ráérősebb napokon, mint pár falat frissen készült sütemény. Használjuk fel hozzá a szezonális gyümölcsöket, például diót, almát! Urbán Gábor egy isteni receptet ajánl!

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor | 10 dkg darált dió | 1 csomag sütőpor | 10 dkg liszt
A krémhez: 30 dkg (idared) alma | 10 dkg cukor | 2,5 dkg vaj/margarin | 3 dl almalé | 1,5 csomag vaníliás pudingpor | 4 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 2 dkg zselatin
A díszítéshez: 10 kg étcsokoládé | 5 dkg durvára vágott dió

  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a darált dióval és sütőporral elkevert lisztet is.
  2. A masszából 2 darab 20×30 cm-es lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőtepsikbe. 170 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 12-14 perc alatt megsütjük.
  3. A krémhez lábosba tesszük a héjastul lereszelt almát, és a cukor felével alaposan megpároljuk a vajon/margarinon (legyen száraz, tűnjön el róla a folyadék). Hozzáadjuk a maradék cukrot, 2 dl almalevet, felforraljuk, végül besűrítjük a maradék 1 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral.
  4. Kihűtjük, majd átkeverjük kézi habverővel, és hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és az 1 dl vízben megduzzasztott, majd mikróban forróra melegített zselatint.
  5. Az egyik piskótalapot egy 20×30 cm-es, magas peremű tepsibe helyezzük, ráöntjük a krémet, majd befedjük a másik lappal. Legalább 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
  6. Dermedés után a tetejét bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS | SÜTÉS 2×12-14 PERC
KALÓRIA 269 KCAL/SZELET

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/09. lapszámában jelent meg.