Sok diétázó tapasztalja, hogy nem tud fogyni, hiába étkezik „egészségesen”, például csak gyümölcsöt eszik napokig, vagy reggelire „nem esznek szénhidrátot”, épp csak smoothie-t, turmixot fogyasztanak. Ezzel pedig pont az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének.
A gyümölcsökben található legfőbb tápanyag ugyanis a szénhidrát: szacharózt (répacukrot), glükózt (szőlőcukrot) és fruktózt (gyümölcscukrot), amelyek kémiailag az egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrátok és cukoralkoholokat tartalmaznak. Az egyszerű cukrokat pedig elfogyasztás után a szervezet könnyen és hamar fel tudja venni, így gyorsan a véráramba kerülnek.
Glükóztartalmuk a vércukorszintet hirtelen emeli meg, viszont cserébe csak rövid időre biztosítanak energiát. Fogyasztásuk után a vércukorszint hamar újra visszaesik, amitől újra megéhezhetünk, ami még egészséges anyagcsere mellett is fokozza a túlevés kockázatát. Ebből a szempontból tehát
nincs különbség a kakaós csigában található egyszerű cukrok és a szőlőben találhatóak között.
Gyümölcs csak grammra kiszámolva
Amikor mérték nélkül folyamatosan gyümölcsöt eszegetünk, vagy egyszerre nagy mennyiségben fogyasztunk gyümölcsöt, esetleg az étkezések között is szünet nélkül nassoljuk, akkor a vércukor- és inzulinszintünket folyamatosan magasan tartjuk, emellett szinte észrevétlenül nagy mennyiségű szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok túlzott bevitele pedig hízáshoz is vezethet
– aminek ellenkezőjét, a fogyást egyébként pont a gyümölcsöktől reméljük! Tehát a gyümölcsfogyasztás csak okosan, számolgatva fér bele a diétába.
A friss a legjobb
Az egyes gyümölcsök szénhidráttartalmát érdemes mindig figyelembe venni, mielőtt nekiülünk egy tál szőlőnek, vagy megeszünk egy kiló barackot. Ajánlott és kell is gyümölcsöt enni, de mint minden másban, ebben is ajánlott a mértéktartás. Az érettebb, esetleg túlérett gyümölcs mindig magasabb cukortartalommal bír, és a felszívódása is gyorsabb.
6 gyümölcs, ami kis mennyiségben támogatja a fogyást.
Törekedjünk arra, hogy friss gyümölcsöket együnk, és ne előre elkészített gyümölcspürékből, smoothie-kból vigyük be a napi adagot. Ezek már feldolgozottak, így a vércukorszintet gyorsabban emelik, lehet bennük tartósítószer is, akár rejtett cukrokat is tartalmazhatnak.
Ugyanígy elsősorban ne az aszalt gyümölcsökre hagyatkozzunk, mert ezek alacsony víztartalmuk révén magas cukortartalmúak, és mivel kisebbek a frissnél, ha nem vagyunk elég tudatosak, könnyen többet eszünk belőlük, így több szénhidrátot és energiát viszünk be velük. Aszalt gyümölcsök közül mindig válasszuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatokat, és inkább ételkészítéshez használjuk fel őket természetes édesítőszerként, ízesítőként.
Készíts például almás vagy barackos sülthúst, töltsd meg a csirke- vagy pulykamellet aszalt szilvával! De egy tartalmas saláta remek feltétje lehet pár szem aszalt barack, füge vagy datolya apróra vágva. Így érdekes, izgalmas és rosttartalma miatt laktatóbb főételt kapsz.
Ezekből a gyümölcsökből mértékkel egyél!
Vannak gyümölcsök, amelyeknek igen magas a cukortartalma, ezekből ehetsz pár szemet, vagy szeletet desszertnek ebéd után, de ennél többet inkább ne vegyél magadhoz, ha fogyni szeretnél:
- görögdinnye
- sárgadinnye
- szőlő
- banán
- eper
- ananász
- őszibarack
- szilva
Visszafogottan bátran szemezgess ezekből a gyümölcsökből is, azonban a kompótokat, konzerveket mindenképp kerüld!
Így lesz hatékonyabb és tartósabb a diétád! – Egy kis odafigyeléssel nem lesz nehéz betartani.
Kiemelt kép: Getty Images