ezeket az élelmiszereket ne tárold kamrában

Avas, büdös, penészes: 6 élelmiszer, amit sose tárolj a kamrában!

Valahogy az él a fejekben, hogy a kamrában minden tartós élelmiszert lehet tárolni, hiszen amikor nem volt még hűtőszekrény, akkor is sokáig jók maradtak ott ezek az ételek. Vannak azonban kivételek, ezeket mutatjuk most meg.
  • Ma már a kamra művészi rendszerezése a lakberendezés fontos területe lett, trendi a tiptop spejz.
  • A bio, öko és egyéb természetes élelmiszerek nem tartalmaznak tartósítószereket, így azonban a tárolásukra sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani.
  • Azt gondolod, az olaj, az ecet, a sok cukor és a só bármilyen körülmények között tartósít? Tévedsz!

Az esztétikus, egységes, csatos üveg, műanyag, textil- és fa tárolók beszerzése nemcsak azért jó befektetés, mert így megvédheted az élelmiszereket a kártevőktől. Ezekkel frissen tarthatod az ételt, és még szuperül is néznek ki. A kamra polcai így átláthatóak, rendezettek, főzés közben könnyen megtalálunk benne mindent, és ha kicsi a lakásunk, akkor megtehetjük, hogy nem takarjuk el a polcokat, hiszen az enteriőr dizájn része.

A kamrára egyrészt azért van szükség, mert így felhalmozhatunk egy kis tartalékot, nem kell minden áldott nap bevásárolni, másrészt ennél is fontosabb funkciója, hogy a sötétben védettek a lekvárok, befőttek, savanyúságok, gabonák a fénytől, levegőtől és hőtől, így nem kezdenek el idő előtt oxidálódni, vagy szaporodni bennük a kórokozók.

6 élelmiszer, ami megromlik a kamrában

Ezeknek az élelmiszereknek egy része bontatlanul még jól érzi magát a kamrában, de felnyitás után mindenképp a hűtőben tárold, mert úgy akár egy évig is megőrzik frissességüket.

1. Kamrából hűtőbe: juharszirup

A már felbontott juharszirupot jó ötletnek tűnhet visszatenni a kamrába (hiszen bontatlanul is ott volt…), de valójában a hűtőszekrényben kellene tárolni. A penész és más mikroorganizmusok szeretnek meleg és sötét környezetben szaporodni, a fény és az oxigén hatására pedig a juharszirup elveszítheti finom ízét, selymes állagát és tápanyagtartalmát.

2. Kamrából hűtőbe: bio mogyoróvaj

A jó minőségű, natúr, tartósítószermentes mogyoróvaj (vagy a mandula-, kesu- vagy a pisztáciakrém) nagyon hamar bepenészedik és/vagy megavasodik, ha nem hűvös helyen tároljuk. Felbontás után tedd mindig hűtőbe, mert sokáig finom íze lesz, ráadásul az olaja sem fog kiválni így.

Élelmiszer ne tárold kamrában

Az olajos magok megavasodnak a kamrában, jobban jársz, ha a hűtőbe teszed (Fotó: Getty Images)

3. Kamrából a hűtőbe: olajos magok, csonthéjasok

A diófélék telített zsírtartalma miatt nagyon gyorsan, akár pár hét alatt képesek megromlani, ha nem jól tárolod. A magokat tedd jól záródó csatos üvegben vagy légmentesen záródó műanyagtasakban a hűtőbe. A darált dió, mák és mandula még gyorsabban megromlik, ezeket akár teheted egyből a fagyasztóba.

4. Kamrából a hűtőbe: pita, tortilla, szeletelt kenyér

A pékáru akkor penészedik be, ha nedvességet kap és túl meleg környezetben tároljuk. A legjobb, ha beteszed a hűtőbe a kenyérféléket, lepényeket, de ha nem szereted, hogy így kicsit megváltozik így az állaga, akkor szerezz be kenyérzsákot és -dobozt, és tárold ezekben hűvös, száraz helyen.

Egyszerű és egészséges tartósítási technikák otthon, hogy mindenféle jóval legyen tele a kamra.

5. Kamrából a hűtőbe: avokádót

Van egy olyan elterjedt mém, ami azt figurázza ki, hogy lehetetlen éppen jó avokádót venni: az egyik percben még kőkemény gyümölcs a következő momentumban már barna és túlérett. Az avokádó esetében tényleg csak 1-3 napos időablak áll rendelkezésünkre, amikor pont jó, lágy és krémes. Ha éretlen termést veszel, tedd 1-2 napra a kamrába, ha azonban már puha avokádód van, akkor hűtőben kell tárolni és egy napon belül elfogyasztani.

6. Kamrából a hűtőbe: liszt és egyéb gabonák

A fény, a nedvesség és a hő hatására a búzaliszt (és egyéb gabonák) megpenészedhet és vonzza a bogarakat, ezért a legjobb, ha kisebb mennyiségben vásárolunk lisztet, hogy gyorsan fel tudjuk használni. Addig is tárold légmentesen záródó edényben a lisztet a hűs kamrában, de a legjobb, ha a fagyasztóba teszed felhasználásig.

Na de mi legyen a kamrában? Ilyen egy jól felszerelt kamra Martha Stewart szerint!

Kiemelt kép: Getty Images