Ha őszi süteményről van szó, legtöbbünknek az almás pite ugrik be, pedig szilvából, körtéből is szuper édességeket lehet alkotni, és az alma is sokféleképpen variálható, nem kell feltétlenül pitében „végeznie”. Murányi Anita most egy isteni körtés süteményt mutat!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
25 dkg vaj/margarin + a kenéshez | 20 dkg porcukor + a díszítéshez | 4 tojás | 1 dl natúr joghurt | fél csomag sütőpor | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 5 dkg szemes mák | 10 dkg natúr marcipánmassza, reszelve | 30 dkg liszt | 60 dkg (kb. 3 darab) körte | 1-2 evőkanál barna cukor
- A tésztához a puha vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat és a joghurtot, végül beleforgatjuk a sütőporral, citromhéjjal, mákkal és reszelt marcipánnal elkevert lisztet.
- A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű csatos tortaformába egyenletesen elkenjük. A körtéket félbevágjuk, kicsumázzuk, majd beirdaljuk úgy, hogy nem vágjuk teljesen végig. Szépen elhelyezzük a tészta tetején. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a barna cukorral.
- A 160 ºC-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 5208 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Murányi Anita
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes