- A banánhéj nem örvendett nagy népszerűségnek a viktoriánus korban.
- Pedig nem ördögtől való dolog: annak ellenére, hogy sok értékes tápanyagot tartalmaz, gyakran végzi a kukában.
- Mutatunk 3 egyszerű módszert a banánhéj konyhai felhasználására!
A rajzfilmekből, némafilmekből biztosan mindenkinek ismerős a banánhéjon elcsúszó emberek látványa. A valóságban persze ritkábban találkozhatunk a klasszikus jelenettel, hiszen kutyagumit vagy más szemetet például nagyobb eséllyel láthatunk az utcákon. Akkor hogyhogy a banánhéj jelent állandó veszélyt?
A komikus jelenség eredete egészen a viktoriánus korig nyúlik vissza. Ebben az időszakban sok gondot okozott az utcákat ellepő szemét, melynek mértéke az iparosodással párhuzamosan egyre fokozódott. Ezzel egy időben a gyarmatosítók révén népszerű importcikké vált a banán, ami szinte minden utcasarki standot ellepett. Ennek fényében nem meglepő tehát, hogy a népszerű harapnivaló héja – ami csúszóssága miatt különösen fenyegetővé vált a járókelők számára – gyakran végezte a járdán.
A probléma olyannyira valóssá vált, hogy a korabeli újságokban számtalan olvasói panaszt találni az áldozatokat szedő banánhéjakról. A The Charleston Daily News hasábjain például az alábbi vélemény jelent meg 1870-ben:
„A banánhéjak jelenlétéből eredő káromkodások mennyisége félelmetes. Rengetegen esnek el az utcán, mert rálépnek ezekre a rothadó, alattomos dolgokra. Elkélne egy kis óvatosság azok részéről, akik ilyen luxuscikkeket fogyasztanak, ezzel sokan megspórolhatnák az orvosi költségeket.” A The Forest Republican 1881-es számában még tippeket is találni az esésből való felépüléshez.
Egy olvasó, Thomas O. Thompson szerint „a Szent Jakab-olaj úgy hat a banánhéj miatt kificamított bokára és térdre, mint a varázslat.”
Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?
Maga a banánhéj is lehet varázslat
Ha a viktoriánus kor emberei tudták volna, amit a modern tudósok, valószínűleg a banánhéj sem okozott volna ennyi gondot. Ugyanis, ha nem dobjuk ki, tényleg megspórolhatjuk az orvosi költségeket. No de nem ám úgy, ahogyan azt elsőre gondoljuk. Az persze mindenképp előnyös, ha nem szemetelünk, egészségünk szempontjából azonban még ennél is hasznosabb lehet, ha a banán héját elfogyasztjuk.
Egy közelmúltban végzett tanulmány például azt találta, hogy ha a banán héját blansírozzák, szárítják és lisztté őrlik, ugyanolyan minőségű, ízű és állagú pékárukat készíthetünk belőle, mint a búzalisztből. Sőt, talán jobban is járhatunk vele, mint a megszokott alapanyagokkal, hiszen
rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és rákellenes tápanyagban gazdag.
Persze azért nem árt tudni, hogy érdemes óvatosan bánni a banánliszttel. Ha túl sokat használunk belőle, a benne lévő rostmennyiség keményebb textúrájú sütiket, pékárukat eredményezhet, ezért az a legtutibb, ha más lisztfélékkel vegyítjük. Egy 2016-os tanulmány szerint, ha a búzaliszt körülbelül 10 százalékát banánhéjliszttel helyettesítjük, a kenyerünk fehérjetartalma is magasabb lehet.
Sőt, baktériumölő tulajdonságainak hála a banánhéj akár meg is hosszabbíthatja a belőle készült ételek eltarthatóságát. Érdemes tehát kísérletezni vele, hiszen amellett, hogy egészségesebb alternatívát jelent, az élelmiszerpazarlást is segíthet csökkenteni.
Így hasznosíthatod otthon a banán héját
A banánhéj Indiában, Jamaicában, Afrikában és a Fülöp-szigeteken alapvető konyhai alapanyagnak számít, az utóbbi években pedig húspótlóként, a növényi étrendet követők körében is népszerűvé vált. A banán súlyának nagyjából 40 százalékát a héj teszi ki, ami nyersen, önmagában fogyasztva nem jelent kellemes ízélményt, ugyanakkor, ha megfelelő módon van előkészítve, Thomas O. Thompson Szent-Jakab olajánál is hatásosabb lehet – függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk.
A legtöbb biobolt polcán ma már nagy eséllyel találhatunk banánlisztet is, azonban sokkal olcsóbb alternatívát jelent, ha mi magunk készítjük el, illetve egyéb módokon kísérletezünk vele. Mutatunk 3 egyszerű, de nagyszerű módszert, amivel új életre kelthetjük a banánhéjakat! (Ehhez érdemes bio banánt választani.)
Ha megmentenéd a kidobástól, a banánhéjból például szuperízletes vegán bacont készíthetsz (recept a linken).
Banánhéj keksz recept
Némi kreativitással mennyei kekszet is varázsolhatsz belőle. Az Indonéz Nemzetközi Élettudományi Intézet ajánlott receptje pofonegyszerű: a banánhéjat párold 15 percig, hogy megpuhuljon. Turmixold össze sima állagúra, keverd össze némi búzaliszttel, pici cukorral (vagy édesítővel), tojással, margarinnal, és gyúrd addig, míg formázható tésztát nem kapsz. Miután kekszformákra szaggattad, süsd 15 percig, hogy aranyszínű, ropogós sütiket kapj.
Banán chutney recept
5 darab banánhéjból és 1 db banánhúsból, ½ teáskanál mustármagból, 1 ek. olívaolajból, pici cayanne csilipehelyből, 4 gerezd fokhagymából, 1 kisebb apróra vágott vöröshagymából, 1 jalapeño paprikából, 1 ek. kurkumából és 1 tk. görögszénamagból ínyenc chutney-t is készíthetsz.
Ehhez forrald a banánhéjakat 15 percig, majd aprítsd fel őket. A mustármagokat addig pirítsd pici növényi olajon, amíg elkezdenek pattogni. Ha ezzel megvagy, mehet is a tetejére a cayanne, a fokhagyma és a vöröshagyma, amit további 4 percig piríts aranybarnára. Add hozzá a jalapeñót, a banánhúst, a héjakat, a kurkumát, a görögszénát, ízlés szerint sózd, borsozd, és főzd tovább körülbelül 5 percig. Utolsó lépésként turmixold össze az egészet, és ha kihűlt, már mehet is a pirítósra!
A banánhéjakat használat előtt mindig mosd meg alaposan, és ha igazán biztosra szeretnél menni, válassz inkább kezeletlen héjú (azaz vegyszermentes, illetve bio) gyümölcsöket!
Ki ne dobd: ennyi mindenre jó a túlérett banán!
Kiemelt kép: Getty Images