kutya, szakács, főzés, konyha

Kvíz: Ismered a furcsa gasztronómiai kifejezéseket?

Ha valaha is fogtunk már a kezünkben ősrégi szakácskönyvet, biztosan észrevettük, hogy a régi időkben milyen sajátos kifejezéseket használtak a sütés-főzés során. De manapság sem kell messzire menni a furcsa gasztronómiai kifejezésekért. Kvízünkben össze is gyűjtöttünk néhányat, teszteld, hogy ismered-e őket!
  • Aki szeret szakácskönyveket olvasgatni, és sürögni-forogni a konyhában, biztosan találkozott már különböző konyhai szakkifejezésekkel. 
  • Mókás vele villogni a barátok előtt, de valójában minden ilyen szakkifejezés hasznos célt szolgál a gasztronómia világában. 
  • Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat – kvízünk segítségével tesztelheted, hogy hallottál-e már róluk!

Az ételek elkészítésében vagy egyfajta egyetemesség. A világ minden sarkában, kultúrájában és éghajlatán sütünk, főzünk – és hogy említsünk néhány jellegzetesebb kifejezést is –, blansírozunk, buggyantunk, marinálunk, redukálunk és gratinálunk. Röviden: szeretünk jókat enni, szeretjük az ételeinket igényesen elkészíteni, és szeretnénk hinni, hogy értünk is mindehhez.

A kulináris kifejezések tehát nem csak a szakácsok játéka. Azon túl, hogy mókás dolog villogni velük a barátok előtt, a konyhai szókincsnek célja is van: egyrészt elősegíti a hatékonyságot, másrészt leegyszerűsíti a kommunikációt a hivatásos szakácsok között.

furcsa-gasztronomiai-kifejezesek-kviz

A különleges ötödik íz, az umami valójában a monoszódium-glutamát jelenlétét takarja (fotó: Getty Images)

Néhány ilyen kifejezés mögött kulturális hagyományok is húzódnak. Ilyen például a japán umami, az úgynevezett „ötödik íz” az édes, a sós, a keserű és a savanyú mellett. Korábban írtunk arról, hogy nyelvünk ezt az alapízt is képes megkülönböztetni a többitől, például akkor, ha halféléket, érlelt sajtokat, szójaszószt vagy gombát eszünk, és ugyanezen sajátos ízvilág köszönhet vissza ránk akkor is, ha vietnami pho levest fogyasztunk.

De ott van például a blansírozás (amikor gyorsan forró, majd jeges, hideg vízbe merítünk valamit) vagy a julienne (vékony szeletelési technika), amelyekkel egyszerűen és gyorsan körbe lehet írni egy bonyolultabb főzési technikát vagy folyamatot.

Bár nem feltétlenül ezen múlik egy-egy fogás sikeressége, a kulináris szótár ismerete mindenesetre próbára teszi a főzőképességet, hiszen a szakácsoknak és a felszolgálóknak is ismerniük kell őket, illetve alkalmazkodniuk kell hozzájuk a mindennapi, precizitásra törekvő munkavégzés során.

Nők Lapja kvíz: Eszik vagy isszák?

Nők Lapja kvíz: Ismered a furcsa gasztronómiai kifejezéseket?

Ezek a kulináris kifejezések általában eltérnek a konyhai szlengtől, és függetlenül attól, hogy olasz, francia vagy más eredetű szavakról van szó, mindenkinek értenie kell, aki hivatásszerűen ételekkel foglalkozik. A szakzsargon sokszor persze a hobbi konyhatündérek számára sem ismeretlen – töltsd ki Nők Lapja kvízünket, és kiderül, hogy mennyire mozogsz otthonosan a konyha világában!    

Kvíz: furcsa gasztronómiai kifejezések

meggyes mini pite

Rajta!

Jöhet a témában még egy Nők Lapja kvíz? Nagyszerű! Teszteld, hogy tudod-e, mi a habarás vagy épp a flambírozás!

Kiemelt kép: Getty Images
Tesztfotó: meggyes mini pite (Körmendi Imre/Kölyökkonyha)