Az egyik legjobb őszi program lehet, ha gesztenyét szedünk a családdal, majd otthon megsütjük, és jókat beszélgetünk, míg elfogy. Persze ha van türelmünk főzni-krumplinyomóval áttörni, akkor hagyjunk annyit, hogy Kocsis Regina gesztenyés süteményét is el tudjuk készíteni!
Az egyszerűség kedvéért mi kész, cukrozott gesztenyemasszát használtunk, ami bármikor, bárhol elérhető. A rum természetesen helyettesíthető aromával, ha gyerekek is esznek belőle.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A tésztához: 7,5 dkg vaj/margarin | 7,5 dkg cukor | 1 tojás | 10 dkg liszt | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 teáskanál sütőpor | csipet só | 1,25 dl tej | 1 adag lefőzött presszókávé (hideg)
A krémhez: 2 darab lapzselatin | 20 dkg gesztenyemassza (cukrozott) | fél dl rum | 2 dl hideg habtejszín
A tetejére: 1 dl hideg habtejszín | néhány kávészem
- A puha vajat/margarint robotgéppel habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az egész tojást, majd belekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a sót és a tejet. Beledolgozzuk a kávét.
- Egy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivesszük, a formában hagyjuk kihűlni.
- A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon. A gesztenyemasszát villával összedolgozzuk a rummal. A tejszínt kemény habbá verjük.
- A zselatint kinyomkodjuk, majd felmelegítjük (de nem forraljuk!), míg felolvad. Belekeverünk egy evőkanálnyi tejszínhabot, majd az egészet a többi tejszínhabhoz adjuk. A tejszínhabbal lazítjuk a gesztenyemasszát.
- A gesztenyekrémet egyenletesen elsimítjuk a tésztán, 4-5 órát hűtjük. Tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt, és a sütőformából kivett tortára simítjuk. Kávészemekkel díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 3033 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes