- Bár a chai-nak nem sok köze van az umamihoz, mi azért beszélünk róla egy kicsit.
- A chai latte télen forrón, nyáron jegesen is isteni és erősíti az immunrendszert.
- Bemutatjuk a chai latte jótékony hatásait és egy receptet is találhatsz a cikkben!
Az umami – amit monoszódium-glutamátként is emlegetnek –, az öt alapíz egyike az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellett. A kifejezés olyan sós-húsos, mély, zamatos és intenzív ízt takar, amit az egész nyelvünk felszínén érezhetünk.
A különleges ötödik ízt először dr. Kikunae Ikeda japán tudós azonosította 1908-ban, miközben egy tál kombu dashit (hínárlevest) fogyasztott. Az extra ízt rögtön el is nevezte umaminak, ami magyarra fordítva a „finomság esszenciájával” lenne egyenlő.
Hála az ázsiai konyha térhódításának, az umami ízélményével számos ételben találkozhatunk, de megtalálható az érlelt sajtokban, a gombában, a lazacban, a szardellafélékben, a szárított paradicsomban, a szója alapú hozzávalókban, a lassan főtt húsokban, a fermentált ételekben, a zöld teában és a tojásban.
Bár mai cikkünk főszereplőjének, az indiai eredetű chai teának – hiába keresem-kutatom – állítólag nem sok köze van az umamihoz, jómagam mégis szentül hiszem, hogy egészen különleges, a megszokottól teljesen eltérő ízélményben van részem, amikor elszürcsölgetek egy csészével.
Ízlések és pofonok, a chai latte vagy tea nálam tényleg a „finomság esszenciája”. Elnézve a kínálatot, ma már egyre több kávézó gondolhatja ugyanígy, nem beszélve az „otthoni chai latte tökéletes receptjéről”, ami hadával lepte el az internetet. Nem vagyok nagy rajongója az édes íznek, a chai lattét illetően azonban egészen más a helyzet.
Ha már beköszöntött a nagybetűs ősz, amikor aligha kívánhatnánk mást a fűszeresebb ízeknél, nézzük meg, hogy miért is érdemes a chai illatos összetevőivel melengetni a testünket és a lelkünket!
Tudtad, hogy felfedezték a hatodik ízt is?
A chai jótékony hatásai
A chai fűszeres teát jelent. Alapját a fekete tea adja, amit olyan aromás, ajurvédikus fűszerekkel spékelnek meg, mint a fahéj, a fekete bors, a szerecsendió, a csillagánizs, a kardamom, a szegfűszeg és a gyömbér. Története egészen az ókori Indiáig nyúlik vissza, ahol a vendégszeretet és az egészség szimbólumaként tekintettek rá, és ahol jellemzően gyógyászati tulajdonságai miatt örvendett nagy népszerűségnek.
A forró, főként az indiai uralkodók körében elterjedt finomság pedig kiállta az idő próbáját, és a nyugati kávézókat is meghódította. Fogyaszthatjuk teaként, de selymes és ízletes, kávészerű italt (chai latte) is készíthetünk belőle némi tej hozzáadásával. Az extrán hozzáadott poroktól és cukros szirupoktól kezdve ma már számos módon fogyasztható, de valljuk be, ebben a formában nem sok köze van az eredeti italhoz. De milyen is a hagyományos chai, és miért is jó nekünk, ha rendszeresen fogyasztjuk?
A hagyományos chai az úgynevezett masala chai, az indiai gasztronómia egyik legalapvetőbb eleme, amit a fűszerek erőteljes íze miatt egyes helyeken vízzel, míg máshol teljes tejjel vagy növényi tejjel hígítanak, illetve mézzel édesítenek.
Aki ivott már chai lattét, jól tudja, hogy milyen élményt nyújt az aromás fűszerek sokasága. Arról viszont, hogy milyen hatással van az egészségünkre, már jóval kevesebbet tudunk.
1. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns-bomba
A chai-ban használt fekete tea (camellia sinensis) polifenol, theaflavin és a thearubigin vegyületekben gazdag, amelyek a szabad gyököknek nevezett oxidáló vegyületek, valamint a krónikus szív- és érrendszeri betegségek ellen is felveszik a harcot.
Hála a fahéj, a kardamom, a feketebors, a szerecsendió, a csillagánizs, a gyömbér és a szegfűszeg kiegészítő erejének,
a chai olyan extra antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a sejtek egészségét
– azaz rendszeres fogyasztásukkal bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük. Kutatások is alátámasztják, hogy a chai fenti összetevői gyulladácsökkentőként is kiválóan működnek: izomláz esetén például hatékonyan, természetes módon enyhíthetik a fájdalmat.
2. Kiváló immunerősítő
A fahéjról, a szegfűszegről és a gyömbérről kimutatták, hogy számos baktériumtörzs ellen antimikrobiális hatást fejtenek ki – beleértve azokat is, amelyek légúti fertőzéseket okozhatnak. Nem különben a fekete teában található, katechinnek nevezett vegyület,
ami baktériumölő tulajdonságai mellett bizonyos ráktípusok (mellrák, prosztatarák, tüdőrák) kockázatát is csökkentheti.
3. A bőröd is meghálálja
Hála a fekete teában található koffein stimuláló hatásának, a chai a vérkeringést is képes fokozni, vagyis a bőrünknek is egészségesebb megjelenést kölcsönözhet. Aztán ott van a C-vitaminban kifejezetten gazdag kardamom szuperereje, ami serkenti a kollagéntermelést a szervezetben. Emellett a fekete teában található tanninok táplálják a bőrt, a gyömbér pedig belülről véd a pattanások ellen.
4. Segíthet a fogyásban?
Bár csodát önmagában ne várjunk tőle, a chai mindenesetre nagyszerű kiegészítője lehet a fogyókúrának. A benne lévő fahéj szabályozni képes a vércukorszintet (ha a szervezet vércukorszintje stabil, kisebb valószínűséggel raktározza el a felesleges zsírt), és fokozza az anyagcserében résztvevő enzimek aktivitását.
A fekete tea vegyületei segítik a zsír lebontását, a gyömbér pedig serkenti az étvágyért felelős leptin hormon termelését, ami minél magasabb a szervezetben, annál kevésbé vagyunk éhesek – vagyis a sóvárgás elleni küzdelemben is társunk lehet.
5 fűszer, ami segít kordában tartani a vércukorszintedet.
Házi készítésű chai latte
Ha kedvet kaptunk hozzá, és ha a különböző porok helyett inkább az autentikus változatra szavazunk, szerencsére nem feltétlenül kell elvesznünk az ázsiai fűszerboltok útvesztőjében. Mutatjuk, mire van szükséged a „tökéletes chai latte” otthoni receptjéhez!
Végy 2 tk. őrölt szerecsendiót, 2 tk. szegfűszeget, 2 tk. őrölt fahéjat, pici fekete borsot, 2 tk. őrölt gyömbért vagy egy kisujjnyi méretű friss gyömbért, 4-5 darab kardamomot, 1-2 ek. szálas vagy 3-4 filter fekete teát, növényi tejet és mézet édesítőnek.
A fűszerekre (a teafű kivételével) érdemes picit rápirítani serpenyőben a forralás előtt, hogy könnyebben felszabaduljanak az aromák. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a fűszereket és a tealeveleket 2,5 dl vízhez, forraljuk fel az egészet, és már le is vehetjük a tűzről. Öntsük csészébe a kívánt adagot, löttyintsünk hozzá némi növényi tejet vagy sima tejet, és ízesítsük annyi mézzel, amennyi jól esik – ennyi az egész.
A kávé valóban jót tesz a vonalainknak?
Kiemelt kép: Getty Images