Ünnepi kacsamell tejszínes-narancsos szósszal

Receptvideó: Ünnepi kacsamell tejszínes-narancsos szósszal

Nem tudod, hogy mivel lepd meg a családot az ünnepi asztalon? Van egy tippünk!

——–SZPONZORÁLT TARTALOM———

A kacsamell sokféle elkészítési lehetőséget kínál, és gazdagabb, testesebb ízű, mint más baromfifélék, így az ünnepi asztalon különleges, látványos és ízletes fogás lehet.

Annak apropóján, hogy a kacsahúsnak hosszú generációk óta kiemelkedő szerep jut a nagyobb családi összejöveteleken, és lassacskán nyakunkon az ünnepi időszak is, lépésről lépésre mutatunk egy igazán ízletes és zamatos receptet!    

Kacsamell:

  • 2 db nagy kacsamell
  • 4 szál friss rozmaring
  • Só, bors ízlés szerint
  1. A kacsamelleket megtisztítjuk, majd a zsíros oldalát beirdaljuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
  2. Száraz serpenyőn, közepes hőfokon 6-8 percet pirítjuk a melleket a zsíros oldalukon, hogy a saját zsírjukban süljenek. Megfordítjuk őket, majd a rozmaringszálakat  hozzáadva a másik oldalt is 6-8 percet pirítjuk.
  3. A kacsamelleket ezután alufóliába csomagoljuk, majd 200°C fokos előmelegített sütőben 10-12 percet sütjük. Ha a sütőből kivéve a mi ízlésünknek túlságosan rozé a kacsa, akkor rakjuk vissza még pár percre.
  4. Hagyjuk hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.

Krumplipüré:

  • 500 g burgonya
  • 50 g Tarka vaj
  • 50 ml Tarka 20%-os főzőtejszín
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  1. A burgonyákat meghámozzuk, majd felkockázzuk. Sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük.
  2. A leszűrt burgonyákhoz hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, majd krumplinyomóval összetörjük. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
Ünnepi kacsamell tejszínes-narancsos szósszal

Ünnepi kacsamell tejszínes-narancsos szósszal

Tejszínes-narancsos szósz:

  • 30g Tarka vaj
  • 1 salottahagyma
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 ek fehérbor
  • 1 dl friss narancslé (1-2 narancsból nyert)
  • 4 szegfűszeg
  • 3 borókabogyó
  • 80 ml Tarka 20%-os főzőtejszín
  • 1 ek méz
  • 2 ek kacsazsír
  1. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a négyfelé vágott hagymát és egy szál rozmaringot.
  2. A narancsokat kifacsarjuk, majd egy deci levet hozzáöntünk a vajas keverékhez. Beledobjuk a szegfűszegeket és a borókabogyókat, majd alacsony lángon, néha megkevergetve 10 percet főzzük.
  3. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és forralunk rajta egyet. Végül belekeverjük a mézet, és hozzákanalazunk a kacsából kisült zsírból.
  4. A szószt tálaláskor a krumplipürére és a felcsíkozott kacsamellre öntjük.

Kiemelt kép: Naszálytej