Áfonyalekváros babkamuffin

Áfonyalekváros „babkamuffin” kelt tésztából

Urbán Gábor melengető receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

A frissen sült kelt tészta egyaránt melengeti a testet és a lelket, Urbán Gábor ezért egy ráérős, hideg napokra való receptet ajánl. Mi ennénk reggelitől uzsonnáig!

Hozzávalók 20 darabhoz:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz és a formához | 1 tasak (7 g) szárított élesztő | 7,5 dkg vaj/margarin + a formához | 7,5 dkg cukor | csipet só | 2,5 dl tej | 1 tojás | 30-40 dkg sűrű áfonyalekvár | porcukor a díszítéshez

  1. A tésztához a lisztet elkeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a puha vajat/margarint, a cukrot, a sót, majd a tejben elkevert tojással sima tésztává dagasztjuk. Letakarva kelesztjük 25-30 percig.
  2. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. fél cm vastag, 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a lekvár felét, majd a hosszabbik oldaláról indulva szorosan feltekerjük a tészta feléig. Az így kapott rudat levágjuk a tésztalapról, majd a maradék tésztalapból is készítünk még egy lekváros rudat.
  3. A kapott roládokat hosszában félbevágjuk, az így kapott 4 fél rudat kb. 10 cm-es darabokra osztjuk. A darabokat kivajazott, kissé kilisztezett muffinformába hajtjuk úgy, hogy a végek az aljára kerüljenek.
  4. Letakarva kelesztjük 20-30 percig, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 18-20 perc alatt. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Tipp: a süteményt 3 dkg friss élesztővel is elkészíthetjük, amit a langyos tejbe morzsolva adunk hozzá.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 179 KCAL/DARAB

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/11. lapszámában jelent meg.