Megosztó zöldség a brokkoli. Csak azt nem tudom, miért. Hát mit lehet nem szeretni ezen a már színre is csuda egészséges, magas rosttartalmú, icipicit pikáns ízű zöldségen?
Ami engem illet, nagyon szeretem és mindenféle formában szívesen eszem. Isteni jó brokkolikrémlevesnek, ki lehet rántani, de egyszerűen, sütőben sütve is isteni finom tud lenni.
Mai hétvégi gasztrónkban három olyan brokkolis receptet hozunk, amiben a brokkoli éppen ezt a sokoldalúságát mutatja meg. Próbáljátok ki őket!
Gyömbéres libaleves brokkolival
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg vöröshagyma
- olaj
- 60 dkg liba apróhús (vagy felkockázott libacomb)
- só
- bors
- fél kávéskanál őrölt római kömény
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg zellergumó
- 1 kávéskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál cukor
- 10 dkg tejföl
- 1 teáskanál keményítő
- 20 dkg mirelit brokkoli
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, együtt pirítjuk, amíg a hús elveszíti nyers színét. Sózzuk, borsozzuk, római köménnyel megszórjuk. Annyi vizet adunk hozzá, amennyi épp ellepi. Addig főzzük közepes lángon, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul (kb. 90 perc), az elpárolgott vizet mindig pótoljuk. Hozzáadjuk a hámozott, felkockázott sárgarépát és zellert, ízesítjük a gyömbérrel, cukorral. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, készre főzzük.
A tejfölt elhabarjuk kevés lével, a levesbe keverjük. A kevés hideg vízzel elkevert keményítőt és a brokkolirózsákat is beletesszük, összeforraljuk 3 perc alatt, majd tálaljuk. Tipp: Ha friss brokkoliból készítjük, előzetesen forrázzuk le sós-szódabikarbónás vízben a brokkolirózsákat 2-3 perc alatt, szűrjük le, utána adjuk a leveshez.
Brokkolis, lazacos, tejszínes spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg brokkoli
- 3 dl főzőtejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve
- 30 dkg bőr nélküli lazacfilé
- 50 dkg spagetti
A megmosott, lecsepegtetett brokkolit reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük lábosba, öntsük fel 2 dl vízzel, sózzuk, főzzük 3-4 percig. Öntsük rá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá 1-2 késhegynyi szerecsendiót, fél citrom héját, locsoljuk meg egy cikk citrom levével. A lazacot tegyük lábosba, öntsünk rá annyi vizet, ami ellepi, sózzuk, adjunk hozzá friss, egész borsot, 1 teáskanál citromlevet, majd közepes lángon 13-15 perc alatt főzzük készre. Hagyjuk langyosra hűlni. A tésztát főzzük meg sós, forró vízben, adjunk a tejszínes alaphoz fél dl főzőlevet, és forgassuk bele a leszűrt tésztát. A szálaira szedett lazaccal tálaljuk.
Sajtos brokkoliterrine zöld salátával
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg brokkoli
- 5 tojás
- 5 dkg durumliszt
- 1,5 dl 10%-os főzőtejszín
- 10 dkg cheddar sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- 15 dkg zöld saláta
- fehér-/vörösborecet a tálaláshoz
A brokkolit szedjük kisebb rózsákra, sós vízben főzzük elő pár perc alatt, de ne főzzük nagyon szét. Szűrjük le. A tojásokat enyhén verjük fel. Keverjük csomómentesre a lisztet a tejszínnel, dolgozzuk össze a tojással. Forgassuk bele a reszelt cheddar sajtot, a zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítsük, keverjük hozzá a leszűrt brokkolit. Egy 7 dl-es űrtartalmú őzgerinc- vagy alagútformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg a teljes kiőrlésű zsemlemorzsával. Szedjük bele a brokkolis keveréket, 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Hagyjuk enyhén hűlni, majd szeletelve, borecettel meglocsolt zöld salátával kínáljuk.
Miért épp brokkoli?
Az egy dolog, hogy nagyon finom, de a brokkoli rendkívül egészséges is. Kiemelkedő például a C-vitamin-tartalma, emellett káliumban, kalciumban, magnéziumban és vasban is gazdag. Magas rosttartalma segíti az emésztést, támogatja a bélflórát és csökkenti a székrekedés kockázatát. A rostok ezenkívül hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához és az éhségérzet szabályozásához is. A brokkoli ráadásul alacsony kalóriatartalmú, így ideális zöldség fogyókúrázók számára is.
Maradt még kérdés, vagy irány a piac?
Legutóbbi hétvégi gasztrónkat olvastad már?
Kiemelt kép: Getty Images