- Dédanyáink tartósítási módszerei még ma is érvényesek, hasznosak és praktikusak.
- Hidegben nem szeretnek már tojni a tyúkok, ezért a azdák már ősszel összegyűjtik a tojásokat, hogy egész télen legyen tojás a sütéshez, főzéshez.
- A tojás természetes védőrétegét óvja az a szer, amiben el kell tenni a friss tojásokat. Így akár egy évig sem romlik meg a tojás.
A tojások kikeltéséhez langyos melegre van szükség, de ha nagyon hidegre fordul az idő, akkor már a kotlással sem mindig tudják a tyúkok azt a hőt előállítani, ami a tojáskeltetéshez szükséges. Így – evolúciós okokból – az őszi, enyhe időben többet tojnak, majd ahogy hűl az idő egyre kevesebb tojást tojnak.
De mit csináltak felmenőink, hogy az őszi „túltermelés” alatt összegyűjtött tojások minél tovább használhatóak, ehetőek maradjanak? Ki kellett találniuk egy olyan tartósítási és tárolási módszert, amivel még a karácsonyi süteményekhez is maradt elég tojásuk. A tojás könnyen romlik, főleg, ha a természetes védőburkát lemossuk, eltávolítjuk, de egy olyan módszerrel, ami a védőburkot épen tartja, sokáig eltarthatjuk ezt az érzékeny élelmiszert.
Meddig használható fel a tojás?
A tojás alapvetően 3-5 hétig is felhasználható, ha a simán a kamrában vagy a hűtőben tároljuk. Úgy tudjuk a legkönnyebben megállapítani egy tojásról, hogy friss vagy még ehető-e, hogy egy tál vízbe tesszük. A tojásokra öntsünk kétszer annyi vizet, mint ami ellepi.
Ha a tojás friss és a benne lévő légbuborék még kicsi, akkor az edény alján marad.
Ha közepesen friss, mondjuk kéthetes, akkor a tojás belső buborékos vége felemelkedik. Amikor pedig már nagyon régi a tojás, feljön a víz tetejére, de akkor már nem érdemes feltörni, főzni vele, bármilyen formájában megenni.
Így tudod tökéletesen megpucolni a tojást!
Hogyan lehet 1 évig tartósítani a tojást?
Egy amerikai farmer receptvideóját mutatjuk be, de valójában dédanyáink is így tartósították télen a tojásokat. A videóban jól látszik ez a rém egyszerű eljárás. Csak egy nagy befőttes üvegre, vízre, oltott mészre (kalcium-hidroxid) és tojásra lesz szükséged.
A kommentekből kiderül, hogy érdemes nem túl nagy üveget használni, mert a tojások súlyától megsérülnek az alsó tojások és megszívják magukat vízzel, majd túl nedvesek lesznek belül. A bemutatott tartósítási módszert használók arra is figyelmeztetnek, hogy ezekből a tojásokból
rántotta, sós és édes sütemények, hústöltelékek készíthetőek leginkább.
Arra már nem jók az így tárolt tojások, hogy szép főtt-, buggyantott- vagy tükörtojás készítsünk belőlük, és sajnos majonézhez sem lesz megfelelő, utóbbihoz mindig friss tojást törjünk fel.
Tojás fagyasztva?
Ha túl sok tojásunk van, akkor próbáljuk ki a módszert! Ha nem is egy évre, de néhány hétre vagy hónapra megéri így eltenni a tojást, de sokan esküsznek a fagyasztásra is. A fagyasztáshoz a feltört tojásokat vagy egyesével jégkockatartóban tegyük jégre vagy válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, így helyezzük tárolókba, majd fagyasszuk le. Ezzel a módszerrel azonban maximum 3 hónapig tárolható a tojás.
Létezik tökéletes főtt tojás? Bizony! Mutatjuk a receptet!
Kiemelt kép: Getty Images