Végre itt az illatos, édes gesztenye szezonja!

A gesztenye sokunk kedvenc őszi-téli finomsága. Nemcsak, mert íze kellemesen édeskés, de nem gejl, hanem azért is, mert a gesztenyesütés az egyik legszerethetőbb téli elfoglaltság. Ki ne szeretne a zimankóból a meleg lakásban terjengő gesztenyeillatra hazaérni?

Gesztenyés finomságot közvetlenül az általunk sütött és pucolt gesztenyéből éppen úgy készíthetünk, mint a kész, főzött gesztenyéből, vagy gesztenyemasszából. Ha minden recepthez a megfelelő verziót választjuk, biztosan nem fogunk csalódni.

Ma három izgalmas fogást, egy levest, egy előételként vagy köretként fogyasztható sós finomságot, és egy desszertet hozunk, csupa-csupa gesztenyével.

Baszk gesztenyekrémleves

hétvégi gasztró gesztenye

Baszk gesztenyekrémleves (Recept: Hernyák Tomi, fotó: Gyugyi Péter)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 evőkanál vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál angolzeller
  • 1 darab paradicsom
  • 20 dkg natúr gesztenyemassza
  • 20 dkg egész főtt gesztenye (mirelit formában is kapható)
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 2 darab babérlevél
  • bors
  • csipet szerecsendió
  • 10-15 dkg chorizo kolbász
  1. A vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is, kicsit később a tisztított, apró kockákra vágott sárgarépát és zellert. Megdinszteljük.
  2.  A paradicsomot kis cikkekre vágjuk, a raguhoz keverjük, majd belekeverjük a gesztenyemasszát és az egész gesztenyéket is.
  3. Felöntjük 1,5 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
  4. Öt-tíz perc alatt összefőzzük, a felszeletelt kolbászt az utolsó 5 percben adjuk hozzá. (Aki szeretne, adhat hozzá csirke- vagy disznóhúst, ebben az esetben megnő a főzési idő is.)

Kapcsolódó: Ebben a korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogyan készül a tökéletes sült gesztenye.

Gesztenyés, lilahagymás lepény 

hétvégi gasztró gesztenye

Gesztenyés, lilahagymás lepény (Recept: Tobai Róbert, Fotó: Gyugyi Péter)

Hozzávalók 4 személyre/8 darabhoz:

  • 50 dkg gesztenyebél
  • 2 tojás
  • szerecsendió
  • fél dl főzőtejszín
  • 10 dkg liszt
  • 2 fej lila hagyma
  • olaj
  1. A gesztenyét tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 10 perc alatt megpirítjuk, utána kissé összevágjuk.
  2. A tojást kettéválasztjuk, a sárgájához adjuk a sót, a szerecsendiót, a tejszínt és az apróra kockázott lila hagymát.
  3. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a gesztenyét is.
  4. A fehérjét habbá verjük, a gesztenyés masszához forgatjuk.
  5. Pogácsákat formázunk belőle, és serpenyőben kevés olajon kisütjük őket. Natúr sült húsok mellé nagyon finom!

Gesztenyés, aszalt meggyes csiga

hétvégi gasztró gesztenye

Gesztenyés, aszalt meggyes csiga (Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós)

Hozzávalók 12-16 darabhoz:

A tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • csipet só
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj/margarin, olvasztva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • 1 dl rum
  • 5 dkg aszalt meggy

A díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál étolaj
  1. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, feloldjuk benne a cukrot és a belemorzsolt élesztőt.
  2. Keverőtálba tesszük a lisztet, sót és vajat/margarint, kissé elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a száraz keverékhez a tejben oldott élesztőt és a tojást.
  4. Sima tésztává dagasztjuk,.
  5. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  6. A tésztát lisztezett munkalapon 40×50 cm-es, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
  7. Töltelék: a tésztát megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, megszórjuk a barna cukorral. Ráreszeljük a gesztenyemasszát, megszórjuk a rumba áztatott aszalt meggyel.
  8. Szorosan feltekerjük a hosszabb oldaláról indulva, majd 2-2,5 cm széles szeletekre vágjuk.
  9. A csigákat sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, letakarva 15-20 percig kelesztjük.
  10. A 170 ºC-ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Tálalás előtt a díszítéshez megcsorgatjuk a vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval. Aki szeretné, a csiga felét is kimárthatja a csokoládéban.

Miért éppen gesztenye?

A szelídgesztenye finom és tápláló csemege. Nem véletlen, hogy hosszú idő óta különleges helyet foglal el a konyhában, főként az őszi és téli időszakban, amikor sütögetése az egyik legjobb esti program.

A gesztenye ráadásul nagyon egészséges finomság. Kicsit kilóg a többi dióféle közül, mert

magas a szénhidráttartalma, ellenben alacsony zsír- és fehérjetartalommal rendelkezik.

A gesztenye gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Magas rosttartalma segíti az emésztést, antioxidáns tartalma pedig az egész szervezetre áldásos hatással van.

Figyeljünk oda! A szelídgesztenyéhez nagyon hasonló vadgesztenye (noha termését gyűjteni, abból kedves figurákat vagy akár mosószert készíteni remek elfoglaltság) nem ehető, fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat okozhat.

Étkezési célú gesztenyénket a piacon vagy a nagyobb boltokban szerezzük be. 

Kapcsolódó: A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad már? 

Kiemelt kép: Getty Images