A San Diegói Kaliforniai Egyetem kutatói 890 férfi és nő egészségügyi adatait elemezték. Megállapították, hogy heti 2-4 tojás fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, emellett pedig javítja a kognitív funkciókat is.
Elemzésük egy 1988-ban kezdődött, egészséges öregedést vizsgáló tanulmány adatain alapul. Ez a tanulmány négy éven keresztül vizsgálta a kognitív funkciók három aspektusát középkorú vagy idősebb felnőtteknél.
A vizsgált személyek közül azoknál, akik több tojás fogyasztásáról számoltak be, a vizsgált időszakban kevésbé romlott a rövid és hosszú távú memória. Koleszterinszintjük pedig nemhogy nem emelkedett, de alacsonyabbá is vált.
A Kaliforniai Egyetem közegészségügyi kutatói szerint „úgy tűnik, a magas koleszterintartalom ellenére a tojásnak nincs káros hatása. Sőt, a tojásfogyasztás idővel még a kognitív funkciók fenntartásában is szerepet játszhat”.
Rehabilitálni a tojást
Közel fél évszázadon át azt tanácsolták nekünk, hogy kerüljük az olyan, magas koleszterin-tartalmú állati eredetű termékeket, mint például a tojás, a vaj vagy a tejszín.
Az orvosok sokáig azt gondolták, hogy ezek az ételek megemelik a vér koleszterinszintjét, és ezáltal növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Itt egy 117 éves asszonyról írtunk, aki sok tojást fogyasztva élt meg matuzsálemi kort.
Bár a fenti tanács persze megalapozott lehet például cukorbetegségben szenvedő emberek esetében, a mostani adatok azt mutatják, hogy valójában inkább a telített zsírok, a cukor és a nátrium járulnak hozzá az egészségromláshoz és nem a táplálákkal bevitt koleszterin.
A feltételezés, miszerint a magas koleszterin-tartalmú ételek egészségtelenek, onnan ered, hogy sok koleszterinben gazdag élelmiszer telített zsírokat is nagy mennyiségben tartalmaz, és valószínű, hogy inkább ez okoz problémát.
A kutatók tanulmányukban rámutatnak, hogy a tojás fehérjékben, aminosavakban és koleszterinben egyaránt gazdag, és ezek a tényezők valószínűleg hozzájárulhatnak az agy neuronjainak szerkezetének és működésének megőrzéséhez, miközben a tojás koleszterinje önagában nem emeli a koleszterinszintet.
Hogy együk a tojást?
A tojás igazi jolly joker a konyhában, segítségével könnyen és gyorsan építhetünk be értékes és olcsó fehérjét az étrendbe. Egy nagy tojás körülbelül 6-7 gramm fehérjét tartalmaz, a tojássárgája pedig tele van fontos tápanyagokkal. A tojás körülbelül 5 grammnyi zsírtartalma főként telítetlen zsírokból áll, amelyek kifejezetten jót tesznek a szívnek.
Ha azt szeretnénk, hogy a tojás tényleg szolgálja az egészségünket, együk egy változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként. Kombináljuk például színes zöldségekkel, spenóttal, paradicsommal, paprikával.
A főtt tojás tökéletes kiegészítője lehet egy friss salátának. Segítségével könnyen növelhetjük rostgazdag étel fehérjetartalmat és a laktató hatást. A tojás elkészítésénél mindig ügyeljünk arra, hogy ne használjunk hozzá túl sok zsírt. A forró zsiradékban való sütés helyett készítsünk főtt, lágy vagy buggyantott tojást.
Ebben a korábbi cikkünkben a tojás könnyed pucolásáról írtunk.
Kiemelt kép: Getty Images