- Az epegyulladás tipikus tünete, a jobb oldali hasi görcs, hányinger, hányás, hasmenés, láz, besárgult bőr.
- Az esetek 90%-ában attól görcsöl az epehólyag, hogy az epe nem tud ürülni.
- Kerülni kell a káposztát, a bő zsiradékban sült ételeket, az olajos magvakat és az alkoholt.
A magyar konyha ízletes, változatos és igen bőséges karácsonykor. Ilyenkor tényleg minden az asztalra kerül, ami a bőséget szimbolizálja, mi pedig napokig tényleg minden programot az étkezések köré építünk. Jöhet a nagyi töltött káposztája, a dédi mákos bejglije, Pista bácsi rántott pontyfiléje, a szomszédtól a kolbásszal töltött karaj egy kis majonézes tojássalátával és a többi finomság.
Ezt a sok ételt még azoknak is nehéz megemészteni, akiknek teljesen egészséges a bél- és kiválasztó rendszere, de egy évben egyszer mindenki torkoskodhat, vagy mégsem? Az epések, vagyis azok, akiknek az epéje nem működik megfelelően, mert kő, elzáródás van a hólyagban, azok pont nem ehetnek ilyesmit.
Mit csinál az epe?
Az epehólyag feladata a zsír feldolgozása, ehhez a szerv epefolyadékot termel, ami folyamatosan ürül belőle. Az epehólyag közvetlenül a máj mellett van, és egy kicsi, körülbelül 7-10 cm hosszú, 2,5-4 cm széles szerv, ami általában 30-50 ml epét tárol.
Ha az epevezeték elzárul egy epekő miatt, vagy az epe betegsége miatt nem termel elég epét, vagyis az epefolyadék nem tud ürülni, akkor gyulladás léphet fel. A gyulladás iszonyú fájdalmas görcshullámokkal jár, néhányan olyan rosszul lesznek, hogy kórházi ápolást sem tudják elkerülni
Tévhit, hogy rossz epével nem szabad semmit enni, főleg nem zsírt.
Ahhoz, hogy az epe működni tudjon, folyamatosan szüksége van táplálék-utánpótlásra.
Ha nem vigyázunk, jön az epegörcs
Ha az epe begyullad, akkor erős, jobb oldali, borda alatti görcsöket tapasztal a beteg, emelett lázat, heves hányingert, hasmenést, a bőr besárgulását és hányást is tapasztalhat. Az esetek 90%-ában epekő okozza az epehólyag-gyulladást, de lehetnek más okok, elváltozások is a fájdalom mögött. Minden esetben vizsgáltassuk ki magunkat, ha a epét érintő betegségre gyanakszunk.
Amennyiben a magas láz és a hányás nem csillapodik, menjünk be az ügyeletre!
Ha megvan a diagnózis, és az orvos epediétára fogott bennünket, akkor a karácsonyi és újévi ünnepek alatt se szegjük meg az étkezési szabályokat!
Kapcsolódó: Pontosan hol fáj? 8 fajta hasfájás és okai!
Epésen karácsonykor: Így diétázz!
A következőkre kell figyelni, ha a karácsonyi terülj, terülj asztalka előtt állunk, és túl nagy a kínálat! Az epediéta kicsit nehezebb ünnepekkor, de nem lehetetlen betartani.
- Epésként sosem szabad teljesen koplalni, akkor sem, ha nem érezzük jól magunkat! Az epetermelést úgy tudjuk serkenti, majd az ürülést fenntartani, hogy sokszor kis adagokat eszünk.
- Epés roham után csak pépes ételeket szabad enni. Ha túl nagy szüneteket hagyunk az étkezések között, kedvezünk a lerakódásnak, vagyis az epekövek kialakulásának vagy növekedésének.
- Alacsony zsírbevitelre is szükség van, hiszen ezzel késztetjük az epét újabb és újabb összehúzódásokra. Válasszunk zsírszegény fogásokat, és használjunk egészséges olajokat.
- Nagyon fontos a rostbevitel! Mind a napi öt étkezés tartalmazzon kevés zsírt és rostokat, könnyen emészthető zöldségeket, gyümölcsöket. Remek lehet az alma vagy meggykompót főtt vagy grillezett húsok mellé. A pékáruból is rozsosat, zabosat vagy teljes kiőrlésűt válasszunk.
- Bármilyen isteni is a tojáslikőr, az illatos ír kávé, puncs és a forralt bor, mind az alkoholt, mind a cukrot kerüljük, ha problémás az epénk.
- Karácsonykor is ki kell hagyni a bő olajban sült ételeket, a rántott, bundázott finomságokat, legyen szó főfogásról vagy desszertekről.
- Halak és húsok közül válasszunk sovány fajtákat. A halak közül a tőkehal, pisztráng, csuka, lepényhal, hekk jó választás, de ezeket se rántva együk. A húsos ételek terén a főtt, párolt, grillezett sovány húsokat, bőr nélküli baromfit válasszunk inkább. A füstölt és zsíros húsokat semmiképpen se együk epeproblémákkal.
- Köretek közül a főtt, párolt zöldségek, főtt tészták (például nokedli, galuska is jöhet) és párolt rizs közül válasszunk.
- Kerüljük a következő zöldségeket, gyümölcsöket: apró magos gyümölcsök (például eper, málna, kivi), olajos magokat, a száraz hüvelyeseket (száraz bab, lencse), a káposztát, karalábét, kelbimbót, karfiolt, vöröshagymát, uborkát, paradicsomot, paprikát.
Az epe ürüléséhez a mozgás is fontos
A megfelelő epeműködéshez elengedhetetlen a napi mozgás, még akkor is, ha a karácsony sokaknak egyet jelent a pihenéssel, lustálkodással. A sok ülés, fekvés miatt panghat az epe, tehát akármilyen jól laktunk az ünnepi asztalnál, minden nagy étkezés után sétáljunk 15 percet, vagy legalább pakoljuk be a mosogatógépet, mosogassunk, rakjunk rendet, vigyük el egy körre a kutyát sétálni.
Mindig hallgassunk a szervezetünk jelzéseire, de ha éppen jó az emésztésünk, akkor se feszegessük a határokat, ha nyugodt, békés ünnepet szeretnénk!
Gyomorfájás, hasfájás kifejezetten evés után – Derítsd ki, mi lehet az oka!
Kiemelt kép: Getty Images