- Hivatalosan a magyarok 7-12%-a gluténérzékeny.
- A gluténérzékenyek száma az utóbbi 30 évben világszerte megsokszorozódott, de az orvosok még nem tudják ennek a pontos okait.
- Olyan hétköznapi alapélelmiszerekben is van glutén, mint a mustár.
Bármilyen ételérzékenysége van is az embernek, alapvető szabály, hogy mindig meg kell nézni az étel csomagolásának címkéjét, de mi van akkor, amikor kész ételt veszünk és meg akarnak bennünket győzni, hogy az étel nem „fertőzött” gluténnal?
A gluténérzékenység egy nagyon összetett probléma, ugyanis nem mindenkinél kimutatható vérből a gluténintolerancia, a glutén mégis irritálhatja a beleket, ha nem teljesen ép az emésztőrendszer. A glutén egy olyan enyhének számító bélproblémánál, mint az irritábilis bélszindróma (IBS) is képes pusztítást végezni. A gasztroenterológusok egy IBS-es páciensek is azt szokták tanácsolni, hogy a betegek kerüljék egy ideig a glutént. Ezt nevezik az orvoslásban nem-cöliákiás gluténérzékenységnek.
Teljesen más eset a cöliákia (lisztérzékenység vagy gluténérzékenység), ami egy autoimmun betegség, ebben az esetben a glutén fogyasztása nemcsak súlyos rosszullétet okozhat a betegnek, de nehezen visszafordíthatató (vagy visszafordíthatatlan) károkat okoz a bélben.
Rengeteg érintett nincs tisztában azzal, hogy milyen sok élelmiszer tartalmazhat glutént. Fogalmuk sincs, hogy emésztési problémáik mögött a rejtett glutén fogyasztása állhat.
Mi az a glutén?
A glutén (sikér) bizonyos gabonákban – búza, rozs, árpa – található fehérje, a búzának például 80%-a glutén. Ez az összetett fehérje megemészthetetlen azoknak, akik érzékenyek rá, a szerveztük úgy reagál a vegyületre, minta méreg lenne. Hányingert, hasmenést, hasfájás, hányást okoz, sokaknál dagadás, légzésproblémák, bőrkiütések, ekcéma is felléphetnek a glutén hatására.
A gluténérzékenyeknek szigorúan a kerülni kell mindent, amiben glutén van
vagy olyan gyárból került ki, ahol szennyeződhettek az alapanyagok gluténnal. Sőt, a cöliákiásoknak egy mezei pékségbe sem szabad bemenni, hogy ne lélegezzék be a glutént és a bőrükre se tapadjon a gabonafehérjéből. A gluténérzékenyeknek külön edényekben kell főzni, más kést, fakanalat és vágódeszkát kell használniuk, mint a család többi tagjának.
Hibának nincs helye, ugyanis, ha a cöliákiások glutént fogyasztanak – még akkor is, ha tünetmentesek –, rengeteg kárt tesznek a szervezetüknek és nagyon komoly bélrendszeri betegségekkel kell majd szembenézniük, a felszívódási zavarról nem is beszélve.
Kapcsolódó: A gluténérzékenyeknek nem kell lemondani a pékáruról – Mi van a gluténmentes kenyerekben?
Milyen ételekben van rejtett glutén?
Törvényrendelet írja elő, hogy minden élelmiszeren fel kell tüntetni az allergéneket, ám előfordul, hogy a kezdő gluténérzékenyek még kész ételt is vásárolnak vagy olyan nassolni valót esznek, amiről nem is sejtik, hogy lehet benne glutén.
- Rágcsálnivalók: a bundás mogyorókban, magokban, chipsekben az esetek nagy részében van glutén.
- Hot dog: a mustár, a virsli és a pirított hagyma is tartalmaz glutént.
- Zabos ételek: kekszek, granola, müzli, müzliszelet. A zab önmagában nem tartalmaz glutént, de mivel a búzával együtt takarítják be, sokszor szennyeződik a feldolgozás folyamata alatt.
- Maláta: a maláta árpából készül és nemcsak sörben találkozhatunk vele, hanem üdítőkben és csokikban, édességekben is.
- Húskészítmények: a virsliben és felvágottakban is gyakran van glutén, általában valamilyen búzatartalmú anyaggal sűrítik a húsmasszát.
- Kovászos uborka: a kovászkoz általában kenyeret használnak, ami glutént tartalmaz, de remek kovászos uborkát lehet készíteni krumplival és rizzsel is.
- Salátaöntetek: a kész dresszingekben általában van mustár, és a mustár maga gluténos.
- Instant levesek, tészták: az insant ételek szószához rengetegszer használnak búzaalapú sűrítő anyagot, és ha van benne tészta, pláne figyeljünk.
- Pácok, fűszerkeverékek: ezekben szintén használnak lisztet vagy keményítőt vagy bármilyen gabonaszármazékot, amitől szósz állagú lesz a végeredmény.
- Szójaszósz: a hagyományos szója erjesztéséhez is használnak búzát, de léteznek már nagyon jó minőségű gluténmenetes szójaszószok.
- Sajtok: sajtkorongok bevonatához szoktak gluténos anyagokat használni, a cheddarra kifejezetten jellemző ez az eljárás.
- Ecet: az ecetre szintén jellemző, hogy mustármaggal ízesítik vagy az erjedéshez használnak gluténtartalmú alapanyagot.
Ha cöliákiás vagy, mindig tájékozódj, hogy pontosan mit tartalmaznak az ételek. Kezdeti időszakban mindig vásárolj speciális élelmiszereket forgalmazó üzletekben, amíg meg nem tanulod, miben mi van. A coliakia.hu oldalon pontos listát találsz arról, milyen élelmiszerekre kell nagyon figyelni.
Kapcsolódó: Lehet, hogy gluténérzékeny vagy? – A gluténintolerancia 9 tipikus jele
Kiemelt kép: Getty Images