Csicseriborsó, bab, lencse – nem csak a népdalban szerepelnek ezek a nagy tápértékű hüvelyesek, hanem kedvenc melengető leveseinkben is. Főzz meg közülük minél többet, utána már elég akár egy gazdagabb édesség is!
Mi most lencsére mutatunk egy izgalmas levesvariációt, megéri kipróbálni!
Hozzávalók 8-10 adaghoz:
A húsleveshez: 1 kg marhacomb | 30-30 dkg sárgarépa, fehérrépa és zellergumó | 1 fej vöröshagyma | 1 fej fokhagyma | 1 csokor petrezselyem | só | 10 szem egész bors
A borscshoz: 2 közepes cékla | 20 dkg lencse | 30 dkg fejes káposzta | fél dl olaj | só | kb. 1 evőkanál cukor | fél-1 citrom leve ízlés szerint | 1 csokor kapor
- A húsleveshez a néhány darabba vágott marhahúst 4-5 liter hideg vízben feltesszük főni, főzzük 1 órát, közben időnként lehabozzuk. Utána hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket (a fokhagymát gerezdekben), a sót és az egész borsot. Egészen kis lángon, gyöngyöztetve 4-5 óra alatt ízletes húslevest főzünk belőle. (Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet.)
- Miután elkészült, leszűrjük a levest, a húst kockára vágjuk. A zöldségekre nem lesz szükségünk. Ha marad a levesből, lefagyaszthatjuk, később elfogyaszthatjuk.
- Miközben a leves készül, a céklát megmossuk, a két végét levágjuk, egyenként alufóliába csomagoljuk. 160 ºC-ra előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük. A fóliában hagyjuk kihűlni, majd lekaparjuk a héját, a céklát kockákra vágjuk.
- A lencsét alaposan megmossuk, 1 liter vízben feltesszük főni. Forrástól számítva 3 perc után leszűrjük, leöblítjük (így nem lesz zavaros a későbbi leves).
- A káposztát is kockákra vágjuk, olajon megpároljuk, majd felöntjük 3 liter húslevessel. Hozzáadjuk a lencsét, a felkockázott céklát és marhahúst. Közepes lángon főzzük kb. 20 percig. A legvégén sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítjük, a finomra vágott kaporral megszórjuk. Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt vagy natúr joghurtot is.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + FŐZÉS, CÉKLASÜTÉS
KALÓRIA 356 KCAL/ADAG
Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes