Hagymából lekvár? Őszintén bevallom, néhány évvel ezelőttig fogalmam sem volt róla, mi fán terem a hagymalekvár. Olyannyira, hogy első hallásra kifejezetten bizarr dolognak tűnt, hogy a többnyire sós ételekben használt hagymából valami olyat készítsünk, amiről a dús édesség jut az ember eszébe. De elég volt egyszer megkóstolni, hogy rájöjjek, végtelenül finom csemegéről van szó.
A hagymalekvár elképesztően finom kiegészítő húsételek és sajtok mellé, de főtt rizshez adva is isteni. Ha dúsan, ízesen fűszerezzük, kifejezetten ünnepi finomság, ráadásul nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, mégis filléres költségű gasztroajándék lehet. Három remek verziót mutatunk – mindet érdemes kipróbálni!
3 recept hagymalekvár készítéséhez
Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb a hagymalekvár!
1. Klasszikus hagymalekvár
Hozzávalók 4 kis üvegcséhez:
- 1 kg vörös- vagy lilahagyma
- 3 evőkanál olívaolaj vagy vaj
- 100 g barna cukor
- 100 ml vörösborecet
- 100 ml vörösbor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben az olívaolajon vagy vajon közepes lángon körülbelül 20 perc alatt puhára dinszteljük a hagymát.
- Hozzáadjuk a cukrot, és addig pirítjuk, amíg karamellizálódik.
- Ekkor hozzáöntjük a vörösborecetet és a vörösbort, majd közepes-alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Sóval és borssal ízesítjük.
- A kész lekvárt tiszta üvegekbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
2. Csatni jellegű hagymalekvár
Hozzávalók 4 kis üvegcséhez:
- 1 kg vörös- vagy lilahagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál barna cukor
- 150 ml almaecet
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- csilipaprika (ízlés szerint, apróra vágva)
- 50 g mazsola
Elkészítés:
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és a vajon megpuhítjuk.
- Hozzáadjuk a barna cukrot, és karamellizáljuk.
- Belekeverjük a gyömbért, fahéjat, koriandert, római köményt, és a csilipaprikát.
- Hozzáadjuk az almaecetet és a mazsolát, majd közepes lángon kb. 30–40 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
- A kész lekvárt üvegekbe töltjük, és lehűlés után hűtőben tároljuk.
3. Ínyenc hagymalekvár balzsamecettel és kakukkfűvel
Hozzávalók 4 kis üvegcséhez:
- 1000 g vörös- vagy lilahagyma
- 2 evőkanál vaj
- 50 ml balzsamecet
- 50 ml fehérbor
- 100 g méz
- 1-2 ág friss kakukkfű
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk.
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és a hagymát közepes lángon megdinszteljük, amíg aranybarnára nem sül.
- Hozzáadjuk a mézet, és addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik.
- Beleöntjük a balzsamecetet és a fehérbort, majd hozzáadjuk a kakukkfűágakat.
- Alacsony lángon addig főzzük, amíg a lekvár sűrű lesz (kb. 40 perc).
- Sóval, borssal ízesítjük, majd eltávolítjuk a kakukkfűágakat.
- A kész lekvárt üvegekbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
És hogy mi mellé együk a hagymalekvárt? Isteni jól megy lassan sült/főtt, omlós húsokhoz, a legkülönfélébb sajtokhoz, de kovászos pirítós tetején is remek helye van! Kísérletezzünk vele bátran!
Kapcsolódó: Vevő vagy az ínyenc lekvárokra? Mutatunk még egyet!
Kiemelt kép: Getty Images