Az első és legfontosabb teendőnk, hogy a búzalisztet cseréljük le különféle alternatív termékekre. A zabliszt például gluténmentes, jól felszívja a nedvességet, és enyhén almás ízvilágával kiválóan illik a süteményekhez. Emellett azt már meg sem említjük, mennyire egészséges. A kölesliszt ugyanilyen jól használható, semleges ízvilágú, egészséges liszt, ami a mindennapi főzésnél és sütésnél is majdhogynem ugyanúgy működik, mint a búzaliszt.
A sütemények még finomabbak lesznek, ha mandulalisztet is adunk hozzájuk, de kaphatunk már külön gluténmentes süteménylisztet, mentes muffinkeveréket, keksz-alapanyagot is, csak kalandozzunk el egy bioboltban vagy a nagy üzletek mentes részlegén. És a speciális lisztek mellett nem árt mindig otthon tartani egy kilónyi sima gluténmentes lisztet, ami gond nélkül működik, és még a színe is olyan, mint a búzalisztté. No de nézzük, mire lesznek jók ezek az alapanyagok!
1. Banánkenyér másként, glutén- és tojásmentesen
Hozzávalók négy személyre:
- 4 banán
- 3 alma
- 2 tojás (elhagyható)
- egy csomag sütőpor
- egy csomag vaníliás cukorűegy csomag citromos cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg liszt
- 110 gramm cukor
- mazsola, rumaroma, magvak ízlés szerint
- Vegyük elő a már említett túlérett banánokat (persze ha friss van, az sem gond), és reszeljük le vagy nyomkodjuk szét őket.
- Ehhez adjunk hozzá három almát lereszelve. Továbbá ha van otthon egy sárgarépa, az is mehet hozzá, és akkor már igazán nem mondhatjuk, hogy nem igyekszünk egészséges, gluténmentes desszerteket készíteni a családnak.
- Mérjünk ki 30 dkg gluténmentes lisztet, de a legjobb, ha ebből 10-15 dkg zabliszt, a többi pedig kölesliszt vagy általános keverék. Jöhet a cukor, a fűszerek, egy marék mazsola hozzá, s ha van maradék narancsunk, annak a levélt is belecsavarhatjuk. Olvasztott vajat (tejérzékenyeknek margarint vagy növényi tejszínt) keverjünk még a masszához, és kész is vagyunk.
- Ha ehetünk tojást, abból kettőt tegyünk bele egészben, de a banán miatt a massza enélkül is összeáll, tehát tojásmentesen is elkészíthető.
- A kicsit folyós állagú tésztát simítsuk a kívánt formába, dúsítsuk magvakkal, apróra vágott mandulával, dióval, mogyoróval, zabpehellyel, szaloncukortörmelékkel
- Őzgerincformában vagy muffinkosarakban is megsüthetjük, díszíthetjük cukormázzal vagy megtölthetjük mogyorókrémmel: a variációk száma végtelen.
- Mehet negyven percre a közepes hőfokú sütőbe. Nagyon finom, nem túl édes, ám laktató és tömör, maradékmentő süteményt kapunk, ami tele van gyümölccsel, és amit aztán cukormázzal kedvünk szerint díszíthetünk, vagy félbevágva még krémet simíthatunk a közepére.
2. Gluténmentes bejgli recept
Hozzávalók két kisebb bejglihez
- 300 gramm gluténmentes, lehetőleg süteményhez való liszt
- 100 gramm cukor
- egy csipet sóval (ezt csak a legvégén adjuk hozzá, mert akadályozza az élesztő munkáját),
- négy gramm szárított élesztő
- 150 gramm margarin
- 70 ml tej
- egy tojás
- A kelt tészta elkészítése a szokásos módon történjen, közben pedig főzzük fel a tölteléket.
- A mákos verzióhoz 200 gramm darált mákhoz keverjünk 150 gramm cukrot, egy kezeletlen citrom reszelt héját és egy kevés tejet. De csak óvatosan melegítsük, majd ha kész, tegyük félre. A diós töltelék szinte ugyanígy készül, de ahhoz adhatunk rumaromát és mazsolát is.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, kenjük meg és tekerjük fel, szurkáljuk meg a tetejét villával, majd kenjük meg a tetejüket tojással. 180 fokos sütőben 45 percig süssük.
- Ez a recept egy nagyobb tekercshez vagy két kicsihez elegendő, ha nagyobb gluténmentes bejgliket csinálnánk, eltérő töltelékkel, készítsünk kétszer ennyi tésztát.
3. Gluténmentes mézes sütemény
Hozzávalók egy kisebb adaghoz
- 125 gramm méz
- mézeskalácshoz való fűszerkeverék
- 100 gramm vaj
- két egész tojás
- 150 gramm cukor
- 500 gramm általános gluténmentes liszt
- két teáskanál szódabikarbóna
- A mézet a vajjal, a fűszerkeverékkel és a cukorral olvasszuk meg óvatosan
- Ha már csak langyos, keverjük hozzá a tojásokat, a lisztet és a szódabikarbónát
- A finomabb íz érdekében reszelt narancs- vagy citromhéjat is adhatunk hozzá.
- A ragacsos masszát szedjük két részre, fóliázzuk le, és legalább pár órára, de akár egy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk minél vékonyabbra, szaggassuk és díszítsük. Ezután 180 fokos sütőben 8-10 percig süssük. Jó étvágyat!
De hogy jövünk rá, hogy gluténérzékenyek vagyunk? Ezek a jelek árulkodóak.
Kiemelt kép: Getty Images