Egy borongós őszi hétvége kiváló alkalom arra, hogy illatos, puha kelt tésztából készítsük el az aktuális desszertet. Urbán Gábor remek receptet mutat hozzá blundel tésztából, amit mazsolával, túróval dobott fel.
Hozzávalók 12-14 darabhoz:
A tésztához: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 25 dkg vaj | 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 50 dkg túró | 1 tojás | 5 dkg mazsola | 7,5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja
- A töltelék hozzávalóit keverőtálban összeforgatjuk.
- A tésztához az átszitált liszthez keverjük a sót, belemorzsolunk 2,5 dkg vajat. A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 20-25 percig letakarva pihentetjük.
- A 22,5 dkg vajból lisztezett sütőpapíron téglalapot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta, hogy ne olvadjon meg.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen négylevelű lóhere vagy egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk, a közepére rakjuk a vajas téglalapot, majd az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a füleket. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk. Lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldali részt hajtjuk a dupla tésztarészre. Ez a szimpla hajtás.
- A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, de most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben pihentetjük 30 percet, majd ismét egy szimpla, majd egy dupla hajtás következik. Még 30 percet pihentetjük a hűtőben.
- A tésztát lisztezett felületen fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással.
- A hosszabbik oldalához egy csíkban tölteléket helyezünk, majd egy hajtással feltekerjük. Levágjuk az így kapott rudat, félretesszük. Ezt kb. még kétszer megismételjük.
- Az így kapott 3 rudat kb. 15 cm-es darabokra vágjuk, majd ezeket meghajtva sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük.
- Letakarva 30-35 percig kelesztjük, majd megkenjük a tojással, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 18-22 perc alatt aranybarnára sütjük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 18-22 PERC
KALÓRIA 349 KCAL/DARAB
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes