Az elmúlt években sok helyről, sokfélét hallottuk arról mit kellene reggelizni ahhoz, hogy egészségesek és (ha úgy tartja kedvünk) karcsúak is legyünk.
Volt, amikor a szénhidrátban gazdag, máskor az inkább fehérjével teli reggeli volt a javasolt. Megint máskor azt mondták, mindegy, mit eszünk, csak próbáljunk valamivel kevesebbet reggelizni.
Most úgy néz ki, az sem mindegy, hogy hány óra körül esszük majd azt a reggelit.
Egy amerikai táplálkozáskutató és orvos, Tim Spector ugyanis azt állítja, hogy az, ha a reggelit 11 óra utánra toljuk, az jelentősen segíthet a fogyásban.
A londoni King’s College professzora nemrégiben egy nyilvános fórumon beszélt erről a témáról. Felszólalásában azt javasolta, hogy a fogyni vágyók pláne fogadják meg a tanácsát.
„Ha később reggelizünk, az bizony számtalan egészségügyi előnnyel jár” – mondta el újságíróknak. A szakember arról beszélt, hogy erre a módosításra megváltozott étkezési szokásaink miatt van szükség. Mivel tendencia, hogy egyre később vacsorázunk, egyre kevesebb emésztési pihenőidőt hagyunk a szervezetünknek. Ez megterheli az emésztőrendszert és folyamatosan magasan tartja a vércukorszintet.
„Világszerte egyre inkább mediterrán szokások felé mozdultunk el, és sokkal később vacsorázunk, mint egykor, amikor jellemzően valamikor 5 és 7 óra közé esett az utolsó étkezés.
Ma egyre többen időzítjük úgy az utolsó esti étkezésünket, mint a spanyol és olasz emberek, azaz ülünk neki a vacsorának csak késő este. Sőt: még azok is, akik nem így tesznek, sokszor este 9-ig nassolnak, ami azt eredményezi, hogy a változatlan időpontban megejtett reggeliig alig telik el 8-9 óra” – fogalmazott.
Spector szerint az az egyszerű változtatás, ha reggel 8-ról 11 órára toljuk ki a reggelinket jelentős hatással lehet egészségünkre és karcsúságunkra.
A doktor javaslata most azért került ismét refletorfénybe, mert egy ismert TikTok-felhasználó követte a tanácsát. A fiatal nő arról posztolt, hogy mindössze három hétbe telt, míg jelentősen leadott a testsúlyából.
Elárulta, hogy ez idő alatt 10 kilót fogyott (fontos, hogy ez a tempó szakemberek szerint túl gyors, és valószínűleg nem is feltétlenül egészséges), és részletesen megosztotta menüjét is.
„Reggelire avokádót és tojást eszem búzakenyérrel. Mellé jeges kávét iszom. Ebédre rizst, csirkét és babot vagy csirkesalátát fogyasztok. Vacsorára pedig búzakenyérből készült szendvicset eszem sonkával és salátával, és valamilyen tápláló italt iszom, hogy jóllakjak” – számolt be róla.
Azt is elmondta, hogy a reggeli iedjét olyan hosszan tolja ki, amennyire csak lehet, megfogadva dr. Spector tanácsát.
Arról ugyanakkor nem számolt be, hogy összesen hány kalóriát fogyaszt, így nehéz pontosan megítélni, hogy az egészségesebb és tudatosabb életmód, vagy a böjthöz hasonló étkezési módszer segített neki, mindenesetre rövid idő alatt látványos eredményt ért el.
Toljuk ki a reggelit?
Az étkezések között nagyobb szünet számos előnnyel járhat az egészségünk és karcsúságunk szempontjából is. Ilyenkor emésztőrendszerünknek lehetősége van arra, hogy pihenjen és regenerálódjon, és hatékonyabban dolgozza fel a korábban elfogyasztott ételeket.
A hosszabb szünetek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában is, emellett támogathatják az anyagcserét, és elősegíthetik az olyan folyamatokat, mint az autofágia, amely hozzájárulhat a sejtek megújulásához.
Ha szeretnénk kitolni az időt a vacsora és a reggeli között, érdemes fokozatosan kezdeni.
Próbáljunk meg kicsit előbb vacsorázni, így természetes módon nő az étkezések közti idő. Kezdjük a napot vízzel vagy cukormentes teával, és csak akkor együnk, amikor valóban megéhezünk. És végül: gondoskodjunk arról, hogy a vacsora kiegyensúlyozott legyen, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek, amikor nekiülünk reggelizni.
Kiemelt kép: Getty Images