Nyakunkon a karácsony, így biztos, hogy gondolataink egy részét az ünnepi menü tölti ki. A legtöbb családnál jellemzően ilyenkor kerül bejgli, töltött káposzta és halászlé az asztalra, hiszen nem ünnep az ünnep a (részben) magyar gasztronómia klasszikus finomságai nélkül. A karácsonyi időszakban kétségtelenül nagy hangsúlyt kap az ízlelőbimbók kényeztetése.
Egymás hegyén-hátán illatoznak a mutatós torták, a díszes mézeskalácsok, a krémes, habos-babos sütemények, a tartalmasabb levesek és az ínycsiklandó sültek. Tekintve, hogy az ezek az ételek jellemzően kalóriában gazdagok, a hagyományos karácsonyi finomságok alakbarát, egészségesebb verziói is egyre népszerűbbek – ahogy a megszokott fogások vegán vagy vegetáriánus újragondolásai. Akik pedig unják a jól bevált menüt, azok más nemzetek ünnepi fogásaival fokozhatják a karácsonyi hangulatot.
Ahhoz viszont, hogy épségben megússzuk az év végét, érdemes az advent heteiben kollégánk, Balázs Barbi (@asszonypajtás) spórolós, kímélő receptjeivel felkészítenünk szervezetünket a lakomákra. Így nemcsak anyagilag, de derékbőséget illetően is több kapacitásunk maradhat az év utolsó hetére, amikor aztán tényleg a klasszikus, nehéz és kalóriagazdag ünnepi ételek lesznek főszerepben minden konyhában és étkezőben.
Nők Lapja kvíz: Melyik hozzávaló NEM kell a karácsonyi ételekbe?
Vannak olyan klasszikusok, amelyek, ha idén éppenséggel le is maradnak az asztalról, időről időre úgyis visszaköszönnek majd. Legújabb Nők Lapja kvízünkben most az örökzöld gasztronómia vonalán maradunk, és 10 kérdésben elevenítjük fel azokat a hagyományosan ünnepi ételeket, amelyekért a 21. század embere is töretlenül rajong. Töltsd ki Nők Lapja kvízünket, és teszteld, hogy jól ismered-e ezeket a fogásokat!
Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images