mellrák kockázat étel kutatás rák

Jelentősen növelheti a mellrák kockázatát ez a közkedvelt finomság

Egyre többször halljuk, hogy modern életmódunk felelős azokért az elterjedt egészségügyi problémákért, melyeket csak korunk népbetegségeiként emlegetünk. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a krónikus stresszhez kapcsolódó mentális zavarok és bizonyos daganatos betegségek is. A felsoroltak közül sajnos valamennyi összefügg a mozgásszegény életmóddal, a túlzott stresszel és természetesen a helytelen táplálkozással is, de azt álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy látszólag ártalmatlan élelmiszer is gondot okozhat.
  • A tejtermékek alapvetően egészségesek, egyes fajtákkal mégis körültekintőnek kell lennünk. 
  • Egy kutatásban háromféle sajtkészítményről mutatták ki, hogy növelhetik a mellrák kockázatát.
  • Étrendünkkel és életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a rákos megbetegedéseket. 

Köztudott, hogy a feldolgozott húsok, a finomított cukrok, a transzzsírok és a magas sótartalmú ételek több fronton is ártanak egészségünknek, ám egy tanulmányból most kiderült, bizonyos tejtermékekkel is növelhetjük a rákos megbetegedések kockázatát. 

Elsőre ez talán félrevezetőnek tűnhet, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, a tejtermékek alapvetően egészségesek. Probiotikumokat tartalmaznak, magas a fehérje, a kalcium és a D-vitamin tartalmuk, emellett a legtöbb tejtermék ásványi anyagban, cinkben és foszforban is gazdag.

Hozzájárulnak az erős csontok, a fogak és az izmok egészségének fenntartásához, támogatják a bélflórát, az immunrendszert, ráadásul rendkívül finomak és még a konyhában is változatosan felhasználhatók. A sajtok például koncentráltan hordozzák ezeket az előnyöket, ezért a megfelelő mennyiségben jelentős tápanyagforrásnak minősülnek, alapvető részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. 

Ettől nőhet a mellrák kockázata 

De akkor mi lehet a baj? A Roswell Park Comprehensive Cancer Center (New York-i Roswell Park Rákkutató Intézet) több mint 3000 nő tejtermékfogyasztását vizsgálta mintegy 11 éven keresztül. Kutatásuk során azt találták, hogy a résztvevők esetében egyes sajtfélék fogyasztása 53%-kal növelte a mellrák kockázatát – a 3000 vizsgált főből 1941-nek alakult ki mellrákja. 

mellrák kockázat étel kutatás rák

A tejtermékekben előforduló növekedési hormon a rosszindulatú sejtek szaporodását is elősegíti (Fotó: Getty Images)

A tejtermékek egy úgynevezett Inzulinszerű Növekedési Faktort (IGF-1) tartalmaznak, mely – ahogy a neve is utal rá – tulajdonképpen egyfajta növekedési hormon, és fontos szerepet játszik a sejtek és szövetek növekedésében, osztódásában és regenerációjában.

Az IGF-1 nagy mennyiségű bevitele azonban a rák kialakulásának esélyét is növeli azzal, hogy a rosszindulatú sejtek szaporodását egyaránt serkenti. 

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Susan McCann, onkológus professzor elmondta, a tejtermékek összetett keverékét képezik azoknak a tápanyagoknak, melyek a mellrák kockázatával pozitívan és negatívan is összefügghetnek, ezért az eredményt még nem lehet maximálisan megalapozottnak tekinteni. 

Kapcsolódó: A férfiak mellrákját sokszor már előrehaladott állapotban diagnosztizálják.

A jó hír viszont az, hogy ugyanezen tanulmány szerint a natúr joghurt fogyasztása 30%-kal csökkentette ezt a kockázatot. A vizsgálatot tekintve tehát továbbra is áll az aranyszabály, miszerint a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, főleg, hogy a kutatók szerint továbbra sincs teljesen egyértelmű összefüggés a tejtermékekben gazdag étrend és a mellrák kialakulása között. 

Ezek a készítmények jelentenek kockázatot

A legfontosabbra azonban nem tértünk ki a kutatás kapcsán, méghozzá arra, hogy ha van is bizonyítható kapcsolat a tejtermékek és az emlőrák között, akkor milyen típusú készítményekkel legyünk körültekintőbbek. A vizsgálatból kiderült, hogy jellemzően az ömlesztett amerikai, a cheddar sajt illetve a krémsajtok nagyobb mennyiségű fogyasztása járt együtt megnövekedett rákkockázattal, bár ennek mértéke attól függően változott, milyen forrásból származott az adott tejtermék.

Mindenesetre további jövőbeni vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére is, hogy például a joghurt valóban felhasználható-e az ilyen típusú rákos megbetegedések megelőzésére. 

Így étkezzünk, hogy csökkentsük a rák esélyét

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, minél inkább csökkenteni szeretnénk a rák kialakulásának esélyét, annál inkább oda kell figyelnünk a kiegyensúlyozott, tápanyagdús, egészséges étrendre. Természetesen pusztán az étkezéssel nem tudjuk kiküszöbölni a rákos megbetegedéseket.

Ott vannak még a további döntő tényezők, a dohányzás, a környezeti hatások, az alkoholfogyasztás, a genetikai kockázatok és a különféle fertőzések, de egyénileg leghamarabb az étrendünkkel, az életmódunkkal érhetünk el pozitív változást. Hogy minél inkább csökkentsük a rák kialakulásának esélyét,

érdemes több friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanunk,

vagyis antioxidánsokban, rostokban és tápanyagokban gazdag élelmiszertípusokat. Fontos, hogy mérsékeljük a vörös húsok és a feldolgozott ételek, például a felvágottak és gyorsételek bevitelét. Napi étkezéseinkbe csempésszünk egészséges zsírokat, olívaolajat, dióféléket, miközben kerüljük az egészségtelen transzzsírokat (feldolgozott ételeket, bolti édességeket).

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mértékletes alkoholfogyasztást, de a visszafogott sóbevitel és a rendszeres testmozgás szintén segíthet még időben visszaszorítani a rákos elváltozások kialakulását. 

Hatalmas előrelépés: a mellrák kiújulását előre jelzi ez a vérvizsgálat.

Kiemelt kép: Getty Images