Egyetlen kivétel akad, a fürjtojás, amely ínyenc különlegességként, drágán ilyenkor is kapható a boltokban. De miért nincs kacsatojás, pulykatojás? Mihez tudnánk kezdeni egy strucc jókora tojásával?
Mindeközben a sült csirke viszonylag ritkán kerül a karácsonyi asztalra, jellemzően pulykát vagy kacsát, libát sütünk, hiszen az különleges, ünnepi fogás. Tehát a húst megesszük, de a tojást nem. Mi ennek az oka?
Miért nem eszünk pulykatojást?
Csak az Egyesült Államokban körülbelül 2500 pulykafarm működik. Ez nemcsak sok pulykát, de sok tojást is jelent. Magyarországon évi nyolcvanezer tonna pulykahús fogy el, azaz itt is tojnak a pulykák, mielőtt levágnák őket. Maga a madár egyébként 7 hónapos korától képes tojni, és átlagosan heti kétszer egy tojást helyez a fészekbe.
A csirkék ezzel szemben naponta tojnak, és csak 5 hónapot kell várni, mire elég nagyok lesznek hozzá. Így már talán érthetőbb, miért nem tartunk pulykákat csak tojástermelési célra, de ez még nem elég magyarázat.
Milyen íze van a pulykatojásnak?
Ahogyan az sem, hogy a pulykatojásnak furcsa íze lenne, mert nagyon is hasonlít a tyúktojáséra. Maga a tojás egy kicsit nagyobb, a héja kicsit pöttyösebb, keményebb, a benne lévő membrán kicsit vastagabb, egyébként ugyanúgy felhasználható. Akkor miért nem tesszük, miért nem láttunk még soha boltban pulykatojást?
A valódi ok az állat méretéből és természetéből fakad.
A pulyka sokkal nagyobb állat, mint a tyúk, és igen harcias tud lenni, pláne ha a tojásairól van szó. Nagyobb terület és több eleség szükséges a tartásához, de ritkábban tojik, ezért egyszerűbb csak a könnyebben összezsúfolható tyúkra korlátozni a tojásipart.
A kacsa és a liba tojása is hiánycikk
Miután a pulykát végigvettük, nézzük, hogy a kacsa és a liba tojása miért nem szerepel a terített asztalon? Esetükben is csak a méret jelent különbséget a tyúktojáshoz képest. De ezen kívül egészségesek és fogyaszthatók, sőt gazdagok fehérjében, kalciumban, vasban, ásványi anyagokban is. A kacsa és a liba tojását pár évtizeddel ezelőttig viszonylag gyakran megették az emberek, de a második világháború után betiltották a szalmonellafertőzések veszélye miatt.
Ha mégis…
A pulykára, kacsára, libára is ugyanaz igaz: ritkábban tojnak, mint a tyúk, nagyobb a hely- és táplálékigényük, ezért az állatokat jobban megéri a húsukért, mint a tojásukért tartani. Tojásaikat maximum baromfitenyésztőktől vagy saját baromfiudvarunkból tudjuk megszerezni, de ha sikerült,
ugyanúgy használhatjuk őket, mint a tyúkét.
Alaposan mossuk-fertőtlenítsük a tojáshéjat, mert a vízi életmódot élő kacsa tojása tényleg nagyobb eséllyel fertőzött szalmonellával, a feltörés után pedig figyeljünk az alapos hőkezelésre. Minél nagyobb a tojás a tyúkéhoz képest, annál tovább kell főzni, nyersen pedig semmiképp se használjuk még majonézben, sütemények krémjében vagy lágytojásként sem.
Növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ha így készítjük a tojást.
Kiemelt kép: Getty Images