A kuglóf nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik: hagyományos, időtálló, sokféleképpen variálható és elegáns sütemény. Urbán Gábor desszertje méltó éke lehet az ünnepi asztalnak, mindenképp megéri kipróbálni!
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg vaj/margarin + a formához | 25 dkg porcukor | 4 tojás | 1 dl száraz vörösbor | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 kávéskanál őrölt csillagánizs | 1 csomag sütőpor | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 25 dkg liszt + a formához
A díszítéshez: 1 dl habtejszín | 15 dkg étcsokoládé | néhány szem koktélcseresznye | kevés ehető aranypor
- A puha vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a tojással elkevert vörösbort, végül beleforgatjuk a kakaóporral, fűszerekkel, sütőporral, narancshéjjal elkevert lisztet.
- Egy kuglófformát vajjal kikenünk, kilisztezünk, majd beletöltjük a tésztát. 160 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük.
- A díszítéshez a tejszínt forrásig hevítjük, majd 10 dkg darabokra tört étcsokoládéra öntjük, kézi habverővel simára keverjük. Félretesszük hűlni.
- A maradék 5 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, szilikonos sütőpapírra kb. 5 forintos nagyságú cseppeket nyomunk belőle, majd fogpiszkálóval kifelé elhúzzuk, hogy levél formája legyen. Hűtőbe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt a kuglóf tetejét a (kissé visszamelegített) csokoládéganache- sal megcsorgatjuk. A csokoládélevelekkel, koktélcseresznyével díszítjük, megszórhatjuk aranyporral.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 5666 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes