Amikor megnézel egy videót, neked is pofonegyszerűnek tűnik a sütemény díszítése, aztán sosem sikerül még hasonlóra sem? Pár perces műveletként írják le a magazinban a desszert díszítését, de te hiába izzadsz felette 20 perce? Semmi pánik, még a kezdők és minimális kézügyességgel rendelkezők számára is van remény: ajánlunk néhány olyan hozzávalót, amivel könnyedén még szebbé teheted az elkészült édességet.
Sütemény díszítése egyszerűen: porcukor, kakaópor, jégcukor
A kevert süteményeket, akár a linzereket a legegyszerűbben úgy díszítheted, ha kihűlés után porcukrot szitálsz rá. A pohárkrémekre, tiramisura kakaóport is szórhatsz, míg a sütés előtt szórt jégcukor nagyon feldobja a péksüteményeket, kalácsokat. Sütés közben ugyanis nem olvad meg, ropogós marad.
Porcukorral és kakaóporral akkor is dolgozhatsz, amikor sablont használsz: ráhelyezed a tortára, megszórod, és máris kész! Sablont készen is vehetsz, de természetesen házilag is kivághatod egy darab papírból.
Látvány- és ízfokozók: olajos magvak, gyümölcsök
Tortákat a legegyszerűbben durvára tört olajos magokkal és aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel tudsz díszíteni, ezek nem színezik el a krémet, ráadásul még finomabb ízt és textúrát adnak a kész süteménynek.
Természetesen a leglátványosabb a gyümölcs szokott lenni, de ezzel óvatosan kell bánni, mert könnyedén elszínezheti a kész édességet. A torta dekorálásához a friss gyümölcs a legjobb, mert a mirelit levet enged, és ez előfordulhat a befőtteknél is (főleg meggy, cseresznye esetében, a barack, ananász könnyebben lecsepegtethető).
Friss gyümölccsel közvetlenül tálalás előtt dekorálj, kivéve, ha a recept valamiért másképpen írja. Jusson eszedbe, hogy bizonyos gyümölcsök (alma, banán) a levegőn megbarnulnak, azokat közvetlenül tálalás előtt érdemes a süteményre helyezni.
Sütemény díszítése: cukorgyöngyök, ostyák, drazsék
A nagyobb élelmiszerboltokban, cukrászati webshopokban rengeteg különböző dekortermék közül választhatsz, ezekkel villámgyorsan tudod díszíteni a desszertjeidet.
A kakaós, illetve színes tortadarát krémes dolgokra érdemes szórni, de kipróbálhatod azt is, hogy belesütöd a tésztába. Ha a sütemény tetejére szórod, tálalás előtt tedd, mert előfordul, hogy megszínezi a krémet, főleg a tejszínes alapút.
Mézeskalácstorta fehér csokoládés, narancsos krémmel, habcsókkal
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt + a nyújtáshoz
- egy teáskanál őrölt fahéj vagy mézeskalácsfűszer
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 2 evőkanál méz
- 1-1,5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás
A krémhez:
- 6 dl tej
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 30 dkg vaj/margarin
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- egy csomag vaníliás cukor
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 10 dkg fehér csokoládé
- A díszítéshez: 3 tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- liofilizált vörös áfonya
- aprított aszalt gyümölcsök
A mézeskalácstorta elkészítése:
- A díszítéshez robotgéppel kemény habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk az átszitált porcukrot.
- Sima és csillagcsöves habzsákba töltjük a habot, és cseppeket nyomunk belőle sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 90-100ºC-ra előmelegített sütőben 60 percet szárítjuk. (Napokkal előtte is elkészíthető.)
- A tésztához a lisztet, a fahéjat/mézeskalácsfűszert, a szódabikarbónát és a puha vajat/margarint kissé elmorzsoljuk. A mézet, 1 dl tejet, a porcukrot és a tojást simára keverjük, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá tejet, hogy rendesen összeálljon. Szobahőmérsékleten, letakarva/befóliázva 20-30 percet pihentetjük.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből fél cm vastag, kb. 20×30 cm-es lapot nyújtunk enyhén lisztezett felületen. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket. Sablon segítségével mézeskalács fenyőfát vágunk ki mindegyikből. A leeső részekből különböző méretű csillagokat, hópelyheket, stb. szúrunk ki.
- A 180ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük laponként 6-8 perc alatt, kihűtjük. (Az egyik lap mellé odatehetjük a kisebb darabokat is.)
- A krémhez 4 dl tejet felforralunk a cukorral, és besűrítjük a maradék 2 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd robotgéppel habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, beleforgatjuk a gőz felett megolvasztott csokoládét, belereszeljük a narancshéjat.
- A krémet sima csöves nyomózsákba töltjük, és cseppeket nyomunk a lapokra, majd egymásra helyezzük őket. Pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt habcsókokkal, az apróbb mézeskalács figurákkal, aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel, olajos magokkal, esetleg csokoládébonbonokkal díszítjük.
Elkészítés: 90 perc + pihentetés és hűtés sütés: 60 + 4×6-8 perc
Szerkesztő: Kajári Zsófia
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
A Cukrászsuli korábbi részei itt nézhetők meg!