A vércukorszint-ingadozás komoly egészségügyi problémákat okozhat, melyek tartósan megmaradhatnak. Pedig valójában néhány trükk segítségével kordában tarthatnánk a vércukorszintünket. Az egyszerű módszerek a mindennapok során is gond nélkül bevethetők.
  • A cukorfogyasztás a mindennapjaink része, ám a károkat nem mindig vesszük észre.
  • A vércukorszint ingadozása hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okoz.
  • Néhány egyszerű trükk segítségével elejét vehetjük a nagy kiugrásoknak. 

Nem kell számolni a kalóriákat, ráadásul mindent ehetsz, amit szeretsz – ki ne szeretne így élni? Elvileg mindez lehetséges, ha néhány egyszerű trükköt betartunk.

Sokan nem foglalkoznak a vércukorszint szabályozásával, mert az csupán valami távoli egzotikus értéknek tűnik, pedig valójában kulcsfontosságú a szervezet egészséges működésében. Na de akkor lássuk, hogy miről is van szó!

Hisztisek leszünk, ha ingadozik a vércukor

A vércukor vagy glükóz a szervezetünk által felhasznált legfontosabb energiaforrás. Az étkezéseink során fogyasztott szénhidrátokat, például kenyeret, tésztát vagy édességeket, a testünk lebontja glükózra, hogy felhasználja a sejtjeink és a szerveink működéséhez. A vércukorszint természetesen ingadozik étkezés után, de ha túl magasra emelkedik, vagy éppen túl alacsonyra csökken, az egészségi problémákhoz vezethet.

A vércukorszint folyamatos ingadozása hosszú távon nemcsak a 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, hanem

hangulatváltozásokat, fáradékonyságot, pattanásokat, sőt még alvási problémákat is okozhat.

Ha nem tartjuk szem előtt, hogy mit eszünk és mikor, könnyen olyan állapotba kerülhetünk, ahol a szervezetünk nem képes hatékonyan kezelni a kilengéseket.

Nem is vesszük észre, hogy a cukor felzabál minket

Jessie Inchauspé francia biokémikus szent küldetésének tartja, hogy megálljt parancsoljon a vércukorszint ingadozásnak. „Jelenleg cukorkrízisben élünk, mindenhol ott van: az ételeinkben, az italainkban.

Tönkreteszi az egészségünket, és még csak fel se ismerjük”

– mondta el televíziós műsorának bevezetőjében, amelyben tippjeit osztja meg a nézőkkel.

5 tipp vércukorszint egyensúlyba tartásához

Érdemes figyelni arra, hogy ne üresen együk a szénhidrátokat (Fotó: Getty Images)

Az ötmilliós instatáborral rendelkező biokémikus életmódtanácsai olyan gyorsan terjednek a világhálón, ahogy a vércukorszintünk megemelkedik egy kürtöskalács elfogyasztása után. Jessie 14 évvel ezelőtti balesetét követően kezdett érdeklődni a glükózzal kapcsolatos kérdések után. A rehabilitáció során nem csupán a gerince gyógyult meg, de volt ideje alaposan tanulmányozni az étrendjét.
Ez adta az ötletet, hogy bestsellert írjon a témában, és több csatornán is segítsen követőinek és az érdeklődőknek.

Hogyan tartsuk egyensúlyban a vércukrot?

Inchauspé öt egyszerű, mégis rendkívül hatékony tippet ajánl, amellyel a vércukorszintünket egyensúlyban tarthatjuk, és megelőzhetjük az extrém ingadozásokat.

1. Öltöztesd fel a szénhidrátokat!

A biokémikus meztelen szénhidrátnak hívja, amikor önmagában esszük a tésztát, rizst, kenyeret, krumplit vagy bármilyen cukrot. A szénhidrátok önállóan gyorsan felszívódnak, ami gyors vércukorszint-emelkedést eredményezhet.

Ez az 5 fűszer is segítségünkre lehet a vércukor kordában tartásához

Érdemes tehát „felöltöztetni” őket fehérjével, zsírokkal és rostokkal. Ha így kombináljuk az ételeket, a szénhidrát lassabban szívódik fel a véráramban, amivel elkerülhető a vércukor ingadozás. Jó példa erre, ha a tésztánkhoz csirkehúst, spenótot és olívaolajat adunk.

2. Megfelelő sorrend

Inchauspé szerint az étkezések sorrendje is nagy hatással van a vércukorszintünkre. Kezdjük az étkezést a zöldségekkel, majd következzenek a fehérjék, zsírok, végül a szénhidrátok és cukrok. Ezzel akár 75%-kal is csökkenthető a vércukorszint kiugrás.

5 tipp vércukorszint egyensúlyba tartásához

Nem probléma a vércukor ingadozás, ha amúgy egészségesen táplálkozunk (Fotó: Getty Images)

3. Nincsen egészséges cukor

Bár sokan azt gondolják, hogy a méz, agávé szirup vagy a barna cukor egészségesebb választás a fehér cukornál, Inchauspé arra figyelmeztet, hogy valójában mindegyik cukor ugyanúgy megemeli a vércukorszintet.

4. A cukrot étkezés után fogyaszd4

Ha ránk tör a cukor iránti vágy, a legjobb, ha étkezés után vesszük magunkhoz azt a csokis fánkot – tehát semmiképp sem üres gyomorra fogyasszuk el. Ha az étkezések között tömjük tele magunkat édességgel, a vércukorszint meredeken felugrik, ami kihat az egész szervezetre. Klasszikus tünete a délután ránk törő extrém fáradtság.

5. Ne a kalóriákra koncentrálj!

Jobban járunk, ha a kalóriák számolása helyett az étkezések tápanyagtartalmára koncentrálunk. Hiába eszünk kalóriaszegényen, ha amúgy egészségtelen diétát folytatunk.

Figyeljünk a fehérjék, zsírok és a rostok arányaira,

a szervezet meghálálja a törődést. Búcsút inthetünk a fakó bőrnek, az állandó fáradtságnak és a rosszkedvnek.

Mindez természetesen nem szentírás, hiszen mindannyiunknak másképp működik a szervezete, és nem feltétlenül káros minden vércukor ingadozás. Ha amúgy odafigyelünk a test jelzéseire és általában véve egészségesen táplálkozunk, a szervezet jól kezeli az időnként előforduló vércukor kilengést. Kell ennél jobb indok, hogy még egyszer vegyünk a nagyi vasárnapi fánkjából?

Cukorbetegség: ártatlan tünetek utalhatnak rá.

Kiemelt kép: Getty Images