Ha hideg vasárnap, akkor bizony almáspite! Na nem mintha nyáron, kissé könnyebb ízben savanykásabb almából ne lenne finom ez a csodás desszert, de ez a csemege mégis inkább a hűvösebb idő gyümölcsös finomsága.
Hiszen ebben az időszakban, amikor alig van szezonális termény, az alma szinte aranyat ér. Ha pedig kedvenc gyümölcsünk puha és omlós tésztával és fahéjjal párosul, szívet, lelket melengető fogás születik a frigyből.
Hétvégi gasztrónkban ezért most almáspite variációkat mutatunk. A klasszikus almáspite receptje mellett egy franciás galette és egy almáspite ízvilágú keksz is feltűnik a válogatásban.
Sütögetésre fel!
1. Karamelles almáspite-keksz
Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű formához:
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 20 dkg vaj/margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A karamellhez:
- 3 dl habtejszín
- 40 dkg kristálycukor
A töltelékhez:
- 50 dkg alma
- 1 (kezeletlen) citrom
- 3 dkg vaj
- 5 dkg barna cukor + 5 dkg a tetejére
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg darált keksz
- A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, vékonyan felszeleteljük, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett megpároljuk rajta az almát a cukorral és a fahéjjal. Hozzá-keverjük a darált kekszet, kicsit kihűtjük.
- A karamellhez felforraljuk a tejszínt. A cukrot magas falú, világos aljú lábosban aranybarnára karamellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a forró tejszínt. Simára keverjük, kihűtjük.
- A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. A befóliázott tésztacipót 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- A tészta kétharmadát lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a kihűlt karamell felével, megszórjuk az almatöltelékkel.
- A tészta másik felét lisztezett munkalapon elnyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra, megkenjük a felvert tojással.
- A tojással kent lapot ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a töltelék tetejét. 5-6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, megszórjuk 5 dkg barna cukorral. (Természetesen a leeső részeket is megsüthetjük!)
- A kekszeket 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A maradék karamellel tálaljuk.
2. Klasszikus almás pite recept
Hozzávalók egy 30×20 cm-es tepsihez
A töltelékhez:
- 2 kg alma (tisztított, reszelt súly)
- 15 dkg cukor
- Fél citrom leve
- 1 teáskanál almáspite-fűszerkeverék (vagy bőséges fahéj)
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- Egy csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 kis pohár tejföl
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
A tetejére:
- 1 dl tej
- 1 evőkanál barnacukor
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
- A reszelt almát összekeverjük a cukorral, citromlével és a fűszerkeverékkel (vagy fahéjjal), majd félretesszük pihenni.
- A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, géppel összedolgozzuk, majd kézzel simára gyúrjuk. A kész tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot a tepsi méretére nyújtjuk, és a kivajazott tepsibe simítjuk.
- Ráhalmozzuk a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
- A tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kevés barnacukorral, és villával több helyen megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.
- Az előmelegített sütőben, 200 °C-on (légkeveréses mód) 30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül. Sütés közben érdemes néha ránézni. A pitét hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
3. Fahéjas-almás galette
Hozzávalók 6-8 szelethez:
A tésztához:
- 20 dkg vaj/margarin
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 30 dkg alma (például Idared)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- kristálycukor a szóráshoz
- 2 evőkanál méz
- vaníliafagylalt a tálaláshoz
- A tésztához a vajat/margarint, a lisztet és a porcukrot elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, összegyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát.
- A töltelékhez az almát megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk!), vékony cikkekre vágjuk.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen 5 mm vastag körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. (Nyújthatjuk eleve sütőpapíron is, akkor könnyebb mozgatni.) A tészta szélét körben 5 cm-es részen üresen hagyjuk, a többit betakarjuk az almaszeletekkel. A tetejét megszórjuk fahéjjal, a tészta széleit ráhajtjuk az almákra.
- A felvert tojással megkenjük a tészta külső peremét, megszórjuk cukorral, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből a pitét, meglocsoljuk a mézzel az almás részt. Felszeletelve, melegen, egy-egy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk.
Miből legyen a pite?
Ha az a kérdés, pontosan milyen almából süssünk pitét, a rövid válasz az, hogy bármilyen almából. Én például mindig abból sütöm, ami akad, sőt, számtalanszor készítettem úgy, hogy többféle, otthon fellelhető almát reszeltem össze hozzá, és mindig nagyon finom lett.
Ha esetleg külön az almáspitéhez vásárolunk be almát, keressük azokat a fajtákat, amiknek feszes a húsuk, illetve se nem túl édesek, se nem savanyúak. Az Idared például tökéletes, ha almáspitét sütnénk.
A múlt heti hétvégi gasztró az olajos magvakról szólt.
Kiemelt kép: Getty Images