HOZZÁVALÓK 20-22 DARABHOZ:
45 ml vaj/margarin + a formához | 14 dkg cukor | 1 tojás | 1,8 dl tej | 3 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor 1 teáskanál sütőpor | csipet só | 11 dkg liszt + a formához | 5-8 evőkanál baracklekvár
A díszítéshez: 30-40 dkg tejcsokoládé | 5 dkg fehér csokoládé (maci arca és fülecske belseje) 3 dkg étcsokoládé (maci szeme és orra) | 40-44 szem csokoládédrazsé (maci fülei), pl. Smarties 20-22 darab papír szívószál vagy vastagabb hurkapálca
1. A tésztához az olvasztott vajat/margarint robotgéppel simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást és a tejet. Beleszórjuk a kakaóporral, sütőporral és sóval összekevert lisztet. Egy kisebb méretű kivajazott és kilisztezett tepsibe töltjük a masszát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük (a sütési idő a tészta vastagságától függ).
2. A kihűlt tésztát egy késes aprítóban morzsásra daráljuk. Annyi baracklekvárt keverünk a morzsalékhoz, hogy ne legyen se túl nedves, se túl száraz. 15-20 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyen formázható legyen.
3. Kis diónyi gömböket készítünk a masszából, amit aztán picit négyszögletesre formázunk, hogy felismerhető legyen a maci feje.
4. A díszítéshez a tejcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, kicsit belemártjuk a csokoládédrazsékat, majd két oldalt a macifejekbe nyomjuk, hogy a fülek is kialakuljanak.
5. A szívószálak vagy hurkapálcák végét az olvasztott tejcsokoládéba mártjuk, majd a süteményekbe szúrjuk a macik nyakánál. Sütőpapírral fedett tányérokra fektetjük őket, majd a mélyhűtőbe tesszük 20-25 percre. Kivéve az olvasztott tejcsokoládéba mártjuk, majd hungarocellbe vagy kristálycukorral töltött poharakba állítjuk. Ismét a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
6. Sütőpapírból készítünk 2 kis nyomózsákot, beletöltjük a megolvasztott fehér és étcsokoládét, ezzel készítjük el a képen látható módon az apró szemeket, az orrot és az arcot.
ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + SÜTÉS ÉS HŰTÉS KALÓRIA 185 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/02. számában jelent meg!
Recept: Dévay Gabriella a Pop Cake Sziget by Ludmilla szerzője
Fotó: Acsai Miklós