Egy frissen kisült kelt tésztánál nincs jobb vigasz a hideg téli napokon, legyen szó édes vagy sós darabokról. Nagy Tünde isteni receptet ajánl, érdemes hétvégén kipróbálni. (Tünde általában nem futtatja fel az élesztőt kelt tészta készítésénél, csak belemorzsolja a lisztbe, de ha valaki biztosabbnak érzi, természetesen felfuttathatja a langyos folyadékban.)
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 20 dkg rétesliszt | 2 evőkanál cukor | csipet só | 8 dkg vaj/margarin, olvasztva | 2 tojás | 5 dkg friss élesztő | 3 dl tej
A töltelékhez: 20 dkg darált mák | 1 dl tej | 1 (kezeletlen) citrom héja | 8 dkg porcukor | 5 dkg aszalt meggy | 40 dkg meggylekvár
A kenéshez: 1 tojás | néhány evőkanál tej
- A lisztet és a réteslisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat/margarint és a tojást. Rámorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan kidagasztjuk a langyos tej hozzáadásával. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd 5 részre osztjuk, és külön-külön nagyjából 26 cm átmérőjű köröket nyújtunk mindegyikből. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az első kört.
- A darált mákot eldolgozzuk a tejjel, a citrom reszelt héjával, a porcukorral és az apróra vágott meggyel. A felét a tésztára kenjük, majd befedjük a második körrel, erre kenjük a lekvár felét. Ismét tészta, erre mák, majd ismét tészta és lekvár következik. Az utolsó adagból egy kicsit nagyobb kört nyújtunk, hogy teljesen be tudjuk vonni vele a süteményt.
- A közepére ültetünk egy poharat, 16 helyen bevágjuk a tésztát, a pohár pereméig. Az így keletkezett „füleket” megcsavarjuk párszor.
- A virág tetejét megkenjük a felvert tojás és tej keverékével. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 45 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 5194 KCAL/EGÉSZ ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde