Fogadunk, hogy te is oda vagy a somlói galuskáért. Hát ki ne szeretné a rugalmas, szósszal itt-ott átitatott piskótát, a könnyű tejszínhabot, és a kellemes rumos ízt?

A somlói galuska hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje, sokan egyenesen a desszertek királyának tartják. A fifikás alapreceptet a Gundel étterem cukrásza, Gollerits Károly ötlötte ki, viszont Szőcs József Béla cukrászmester fejlesztette tökélyre. Az édesség nevét (amely egyébként eredetileg somlyói volt) is ő adta: a fóti Somlyó lábánál egykor üzemelt saját cukrászdájára utalva.

Azóta az átkeresztelt desszert sokféle változatban készül: ahány ház, annyi szokás. Van, ahol mazsola nélkül neki se állnak, máshol a vaníliasodót kizárólag házilag készítik, megint máshol baracklekvárral is gazdagítják az ízt. A desszert alapvető elemei viszont – a piskóta, a rum vagy rumaroma, a csokoládészósz és a tejszínhab – máig állandók, és semmit nem veszítettek vonzerejükből.

tokeletes-somloi-galuska

Isteni finom egy jól eltalált somlói galuska (Fotó: Getty Images)

A tökéletes somlói galuska receptje

Hozzávalók 4 főre:

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 90 g cukor
  • 90 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor (csak a kakaós réteghez)
  • 2 evőkanál darált dió

A sziruphoz:

  • 150 ml víz
  • 100 g cukor
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A krémhez:

  • 400 ml tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint cukor

A csokoládészószhoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 ml tejszín
  • 1 evőkanál vaj

A tálaláshoz:

  • 200 ml habtejszín (felverve)
  • 50 g mazsola beáztatva (ha szeretjük)
  • néhány evőkanál durvára aprított dió

Elkészítés:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat is habosra keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan, több adagban beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
  2. A masszát három részre osztjuk: az egyik rész sima marad, a másodikhoz 1 evőkanál kakaóport adunk, a harmadikhoz pedig 2 evőkanál darált diót keverünk.
  3. Egyesével, vékony rétegekben sütjük ki a piskótákat sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben, kb. 10-12 perc alatt. Hagyjuk kihűlni.
  4. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral, majd amikor a cukor feloldódott, langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a rumot és a vaníliát is. 
  5. A tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk. Ha kész, félretesszük, és ezt is hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Egy kis lábasban összemelegítjük a tejszínt, a vajat és az apróra tört étcsokoládét, míg szép sima szószt nem kapunk.
  7. Egy nagyobb tálba rétegezzük a darabokra vágott piskótát, a szirupot, a vaníliakrémet, a darált diót és a (ha szeretjük) a mazsolát. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A desszert tetejére vaníliakrém és csokoládészósz kerül.
  8. Hűtőben hagyjuk összeérni legalább 4-5 órán át: a legjobb, ha egy egész éjszakán keresztül áll. Tálaláskor kanállal galuskákat formázunk belőle, tejszínhabbal, darált dióval és extra csokoládészósszal díszítjük.

Így ne rontsuk el a somlói galuskát!

A somlói galuska viszonylag komplex, de azért nem bonyolult desszert, elég csak néhány apróságra figyelni, hogy igazán finom desszertet kapjunk.

A desszert lelke a piskóta (természetesen tuti piskóta receptünk is van), ezért fontos, hogy ne szárítsuk ki, és kellően levegősre készítsük. Ehhez arra kell figyelnünk, hogy a tojásfehérjéből készült habot csak nagyon óvatosan forgassuk össze a többi hozzávalóval, és ne süssük túl a piskótát. A szirup szintén központi elem: itt arra kell ügyelni, hogy ne édesítsük túl, mert úgy túl gejl lesz a sütemény.

A pudingot főzzük kellően sűrűre, hogy feszesebb maradjon a desszertünk, emellett pedig fordítsunk kellő figyelmet a magas minőségű csokoládéra is. És végül: a somlói galuska annál finomabb, minél inkább összeértek benne az ízek. Ha igazán finom desszertet szeretnénk, pihentessük elég ideig. Minden falat megéri a várakozást. 

Próbáld ki a málnás somlói galuskát is! 

Kiemelt kép: Getty Images