Kevés dolog bosszantóbb, mint amikor maradandó szaftfoltok tűnnek fel az ételesdobozon. Szerencsére van mód az eltűntetésükre.

Akinek egy kicsit is oda kell figyelnie a kiadásaira, jó ideje otthonról viszi az ennivalót, és a maradékkal is felelősen bánik. Előbbit csinos műanyag ételesdobozban szállítja a munkahelyére, utóbbit pedig ugyanilyenben teszi a hűtőbe, hogy másnap is legyen gusztusa enni belőle.

Na de mi van akkor, ha kedvenc dobozkánk (mondjuk egy ízes bolognai, vagy a disznótoros látogatása után) minden, csak nem gusztusos? Mi van, ha a doboz sárgás pirosra színeződik, és a foltokat sehogy sem lehet kiűzni belőle?

Nyugalom, nem a kidobás az egyetlen megoldás! Már csak azért sem, mert egy jól záródó, és ezért kincset érő doboz bizony borsos összege is kerülhet. Nagyon is érdemes energiát fordítani a megmentésére.

Miért lesz sárga az ételesdoboz?

Kezdjük az elején: műanyag ételesdobozaink elszíneződésének több oka is lehet. Az elsődleges ok, ha olyan élénk színű és/vagy magasabb zsírtartalmú étel kerül bele, mint a különféle paradicsomos szószok, curryk, paprikás-zsíros szaftos (magyaros) ételek. Ezeknek a finomságoknak a színezőanyagai nyomot hagynak a műanyag edény felületén.

A helyzetet súlyosbítja, ha edényünk már kicsit viharvert, esetleg karcos: ebben az esetben még jobban megfogják a színes ételek, mert részecskéi ilyenkor a repedésekben is megülnek.

ételesdoboz sárga tisztítás

Az ember jobb érzéssel veszi elő az ételesdobozt, ha nem kelt fáradt benyomást (Fotó: Getty Images)

Végül pedig a túl magas hőmérséklet is sokszor ludas, mert hatására a műanyag könnyebben átveszi a színeket. Bosszantó, nem igaz? Ha volt már a kezedben elszíneződött műanyag edény, biztos tapasztaltad, hogy hiába a legjobb kézi mosogatószer, vagy az intenzív mosogatógépes program, a foltok maradnak.

Mit tehetünk sárga ételesdoboz ellen?

Először is próbáljuk megelőzni a bosszantó elszíneződés kialakulását. Például ne tegyük ki a műanyag edényeket túl magas hőmérsékletnek, mivel ez fokozhatja az elszíneződést és az anyag károsodását is. Azaz: várjuk meg, hogy ételünk kicsit kihűljön, mielőtt a dobozba tennénk, és ha lehet, ne ebben melegítsük meg az ebédünket. A dobozt egyébként is elsősorban szállításra és tárolásra tervezték…

Jó ötlet az edényt sütőpapírral vagy alufóliával kibélelni, mielőtt átlapátolnánk bele a pörköltet.

A fóliát öblítés után akár többször is fel tudjuk használni. Sokat segít a megelőzésben az is, ha azonnal elmossuk műanyag dobozainkat használat után: ezzel minimalizáljuk a foltok kialakulását. A tisztításhoz használjunk meleg vizet és enyhe mosogatószert.

Hogy űzzük el az elszíneződést a dobozról?

Ha kedvenc ételesdobozunk elszíneződött, vegyünk pár mély lélegzetet, majd álljunk neki a mélytisztításnak. Először mosogassuk el a szokásos módon, majd keverjünk fehérítő hatású oldatot, hogy ebbe áztathassuk be a leharcolt dobozkát.

Az oldatot elkészíthetjük például háztartási fehérítővel. Ehhez 5 liter langyos vízhez adjunk 2 evőkanál fehérítőt, majd ebben a keverékben áztassuk az elszíneződött edényt legalább fél órán át. Ha készen vagyunk, a szokásosnál is alaposabban mosogassuk el az edényt akár kézzel, akár mosogatógépben, hogy biztosan ne maradjanak rajta fehérítő maradványok.

A covid alatt felhalmozott kézfertőtlenítőnket is használhatjuk ugyanerre a célra: ezt higítani sem szükséges.

Kenjük, fújjuk a szennyezett felületre, hagyjuk hatni, majd a szokásos módon mossuk el az edényt. 

Ha ódzkodunk a vegyszeres tisztítástól, kipróbálhatjuk a citromos fehérítést is, ami sok esetben ugyanilyen hatékony tud lenni.

Ebben az esetben 5 liter vízhez keverjük 2 citrom levét, vagy egy deci bolti citromlevet, és ugyanúgy áztassuk benne az előzetesen megtisztított edényt. Ha kész, öblítsük el a szokásos módon.

Azt mondják, a műfogsortisztító tabletta is hatásos oldószere a foltoknak: ha van ilyesmi a háztartásban, érdemes ezzel is tenni egy próbát. A szennyezett edényt töltsük meg vízzel, majd dobjunk bele egy tablettát és hagyjuk ázni egy kicsit. 

Ha a foltok még mindig makacsok, megpróbálkozhatunk az ecetes-szódabikarbónás-sós dörzsöléssel is. Keverjünk össze egy evőkanál ecetet ugyanannyi szódabikarbónával és kevés sóval, majd a keverékkel dörzsöljük be a dobozt, és hagyjuk rajta a mázat fél óráig. Ezután dörzsöljük át ismét, majd mossuk el a szokásos módon.

Védd az egészségedet az ételesdobozoddal is

Noha a műanyag ételesdobozok nagyon praktikusak, és a megbízható, a tanúsítványokkal rendelkező darabok pedig biztonságosan használhatók, érdemes lehet fontolóra venned, hogy áttérj az üvegből készült verziókra. 

Ezekből nemcsak, hogy biztosan nem jut műanyagrészecske az ételedbe és így a szervezetdbe, de a foltoktól sem kell félned. Az üvegedény ugyanis nem fog elszíneződni.

Ha pedig igazán környezettudatos vagy, tedd el a savanyúságos, kompótos üvegeket, mert ezek (ha sikerült őket simán kinyitni), nagyon jól zárnak, praktikusan pakolhatók és felár nélkül elviszik és tárolják az ennivalóidat. 

Ebben a cikkünkben arról írtunk, mikor nem használható újra az ételesdoboz

Kiemelt kép: Getty Images