torta, történelem, Marie Antoinette

Ők is szerették a hasukat – Híres történelmi személyek és kedvenc ételeik

A világ neves művészei és uralkodói figyelemre méltó eredményeikkel szereztek hírnevet. Mindazonáltal ők is egyszerű, enni szerető földi halandók voltak, akik a kulináris élvezetek mellett az egyszerűbb étkeket sem vetették meg.

Azt mondják, sok mindent elárulhat az emberről, hogy milyenek a barátai, hogyan kommunikál, milyen a testbeszéde, a humorérzéke, milyen értékrend szerint hoz döntéseket, vagy éppen mit fogyaszt előszeretettel. „Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, ami ha tényleg igaz, a történelem leghíresebb alakjairól alkotott képünket is biztosan árnyalni fogja némileg.

Az például mit árulhat el George Byron angol költőről, hogy étkezései során kerülte azokat az ételeket, amelyekért a legtöbben rajongtak? Úgy tartják róla, hogy akárcsak a verseiben, úgy a gasztronómiában is az elnyomott népekben kereste az inspirációt: sokszor az olcsó alapanyagokat, a kemény, száraz kekszet és a szénsavas vizet részesítette előnyben. Amikor mindez nem volt elérhető abban az étteremben, ahová a meghívása szólt, állítólag nem rendelt mást, mint egy egyszerű, ecettel nyakon öntött krumplipürét.

10 történelmi híresség 10 kedvenc étele

Könnyű azt feltételezni, hogy a múlt nagyágyúi szinten mindenben kiválóságra törekedtek. Ha az életművüket vesszük alapul, mindehhez kétség sem fér, kedvenc fogásaik esetében azonban már egészen más a helyzet. Persze vannak, akik nem vetették meg a kulináris élvezeteket, a legtöbben ugyanakkor a meglepően egyszerű fogásokat részesítettek előnyben. Lássuk, ki mivel szerette kényeztetni az ízlelőbimbóit!

1. Julius Caesar és Augustus Caesar esete a spárgával

A spárgát régóta afrodiziákumként tartják számon, bár azt nem tudni, hogy Julius Caesar ezért fogyasztott-e belőle híresen sokat (megpárolva, majd némi olívaolajjal nyakon öntve). Az egészséges zöldségért a Római Birodalom első császára, Augustus is rajongott, aki egy egész hajóflottát tartott fent a spárga rendszeres importjáért.

2. VIII. Henrik angol király és a kompót

A Hampton Court palotában tartott lakomák fennmaradt leírásai alapján nem véletlenül szokás „falánk királyként” emlegetni Anglia egykori uralkodóját. Az asztalok rogyásig teltek sült vadhússal és különféle pitékkel, ám ami a legnagyobb örömmel töltötte el a királyt, az nem más volt, mint az egyszerű gyümölcsbefőtt és a lekvár.

3. Wolfgang Amadeus Mozart és a májgombóc

A 18. századi osztrák zeneszerző a jelek szerint bizony szeretett enni. Kedvenc ételéről, a vajban pirított májgombócról (amelyhez savanyú káposztát fogyasztott köretként) ugyanis (hogy stílszerűek legyünk) ódákat zengett fennmaradt levelezéseiben – amelyekben biliárd iránti szeretetét és szokatlan, pajkos humorát sem rejtette véka alá.  

4. Honoré de Balzac, a mindenevő

A francia realista regény megteremtőjéről úgy tartják, hogy rendszerint éjféltől másnap délig írt – ekkor meglehetősen szerényen étkezett, csak kávét, tojást és némi gyümölcsöt fogyasztott. Amikor viszont elérkezett a vacsora ideje, nem mondott nemet az ínyencségekre: ilyenkor általában osztrigával, nyelvhallal, kacsával és vadszárnyasokkal pótolta lemerült energiakészleteit.

Kevéssé ismert tény, hogy volt egy édességboltja, és nagy rajongója volt a marcipánból készült falatkáknak.

5. George Washington és a fagyi

Mount Vernon-i otthonának fennmaradt feljegyzései és tárgyai arra engednek következtetni, hogy az Egyesült Államok első elnöke igencsak megszállott rajongója lehetett a fagylaltnak. Az elnök és a first lady, Martha rendszeresen rendeztek otthoni fagylalt-partikat, konyhájukból pedig megannyi fagylalt készítéséhez, tálalásához szükséges eszköz, valamint egy korabeli fagylaltgép maradt az utókorra.

Kattints a galériára!

Julius Caesar
Galéria | 10 kép

6. Mary Shelley és a kelkáposzta

Dr. Frankenstein teremtményét a popkultúrában gyakran zöldnek szokás ábrázolni, így kifejezetten találó lehet, hogy Mary Shelley írónő egyik kedvenc étele egy sokoldalú csodazöldség, a kelkáposzta volt.

Kapcsolódó: Ételek, amiket az ínség ihletett

Shelley – akinek 1818-ban jelent meg a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című korszakalkotó regénye – és férje gyakran próbálkoztak a vegetáriánus étrenddel. A manapság szuperélelmiszernek számító kelkáposzta már az 1800-as években is népszerű alapanyagnak számított, így igencsak gyakran került felhasználásra az írónő konyhájában. Sőt, Mary nem egyszer ajándékba is kelkáposztát adott, amivel különösen nagynénjét, Everinát szerette megörvendeztetni.

7. Viktória királynő és a krumpli  

A brit uralkodó állítólag sosem fogta vissza magát, ha falatozásról volt szó. Mindenféle édességet szeretett, beleértve a piskótát is. De egy névtelenül (állítólag egy volt alkalmazott által) íródott könyv, a The Private Life of the Queen by a Member of the Royal Household szerint a krumpli volt az, ami igazán felcsigázta Viktória királynő étvágyát. Az író szerint

„Őfelsége nagy gyengéjének vallja a burgonyát, amelyet minden elképzelhető módon elkészítenek neki.”

8. Alexandre Dumas és a saláta

Amikor épp nem kalandregényein dolgozott, az étvágyáról és főzőkedvéről is híres francia írót Párizs legpazarabb éttermeinek egyikében lehetett elcsípni – az egyikben még egy saját, privát szobája is volt. Sőt, a Maison d’Orban olykor még a konyhába is beengedték, hogy saját kezűleg készíthesse el dresszingjeit és kedvenc burgonyasalátáját.    

9. Jane Austen és a sajtos pirítós

A boldogsághoz Jane Austennak sem kellett sok, a Büszkeség és balítélet szerzője ugyanis képtelen volt betelni a sajtos pirítóssal – derült ki egy nővérének íródott levélből, illetve Austen közeli és szeretett barátnője, Martha Lloyd szakácsíró könyvéből.

Különösen Martha sajtos, mustáros, vajas pirítós receptje volt az, amelynek az írónő sosem tudott ellenállni

– ami, valljuk be, teljesen érthető.

10. Ernest Hemingway és a kézműves hamburger

Évekkel ezelőtt került nyilvánosságra egy géppel írt, majd kézzel kiegészített recept a „Papának” becézett Nobel-díjas író kedvenc ételéről, a hamburgerről. A receptet Hemingway halála előtt gépelte be felesége, Mary A Nők Főzőenciklopédiája című kiadvány számára. Az öreg halász és a tenger írója olyannyira rajongott a klasszikus amerikai hamburgerért, hogy megalkotta házilag azt a receptet, amelytől szerinte egyenes „felrobban az ember agya”.

„Miért kellene egy hamburgernek végül szürkének, zsírosnak vagy papírvékonynak és ízetlennek lennie? Egy sor finomságot és ízt lehet a vagdalt húshoz tenni – szeletelt gombát, koktélszószt, hagymát, fokhagymát, mandulát, Pickalillit (dél-ázsiai mustáros savanyúság – a szerk.), vagy amit csak meglátunk. Papa ezt a kombinációt szereti a legjobban” – írta Mary a recepthez.

Kapcsolódó: Agatha Christie esete a somlói juhfarkkal – könyvek és italok párban

Kiemelt kép: Getty Images