A vörös húst (azaz a disznó- és marhahúst, illetve a vadhúsokat) korábban már összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel. A szarvasmarhák tenyésztése, legeltetése ráadásul káros a környezetnek, olyannyira, hogy ha csak az Egyesült Királyság lakói heti egy vöröshús alapú étkezést lecserélnének növényire, az 50 millió tonnával csökkentené az ország üvegházhatású gázainak kibocsátását.
Ez a csökkentés 16 millió autó eltávolításának felelne meg, vagy ha a számok többet mondanak, az üvegházhatású gáz kibocsátásának 8,4 százalékos csökkenését eredményezné. Gondoljunk bele, mire lenne képes mondjuk a nagy marhafogyasztó hírében álló Amerikában az, ha az emberek csak heti kétszer ennének vörös húst!
A vörös húsos ételek növelik a demencia kockázatát
A bostoni Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola kutatói két amerikai egészségügyi adatbázisban kutakodtak, összesen 133 771 emberre vonatkozó feljegyzéseket néztek át. A résztvevőket 43 évig követték nyomon, a táplálkozási mintákat pedig összevetették a demencia kialakulásának valószínűségével.
A több, mint százharmincezer ember közül 11 173 embernél alakult ki demencia a kutatási időszakban.
Róluk az is kiderült, hogy naponta átlagosan negyed adag (vagy több) feldolgozott vörös húst esznek: felvágottat, virslit, szalonnát, és még sorolhatnánk. Ez a fajta húsfogyasztás 13 százalékkal emelte a demencia kockázatát azokhoz képest, akik ennél kevesebbszer és kevesebb vörös húst ettek.
Mit együnk vörös hús helyett?
Ha szeretnénk minél tovább egészségesek maradni, csökkentenünk kell a húsfogyasztásunkat. A vörös húst lecserélhetjük szárnyasra, de az még jobb, ha a feldolgozott ételnek minősülő húskészítményeket egyszerűen kihagyjuk az étrendünkből, hiszen eleve nem egészségesek.
Ha nem tudunk elképzelni egy tisztességes étkezést nélkülük, számtalan receptet találunk, amelyek segítenek elkészíteni a májkrémtől a felvágotton át bármit, csak egészségesebben.
De csak kevés erőfeszítésre van szükség ahhoz is, hogy növényi forrásokból mixeljünk szendvicskrémet. A hús és különösen a feldolgozott húskészítmények elhagyása a beleink mikrobiomjának is jót tesz, ami azt jelenti, hogy nemcsak a demencia kockázatát csökkenthetjük, de más betegségekét is.
Mozgással is sokat tehetünk a demencia ellen!
Kiemelt kép: Getty Images