HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
A lángoshoz: 2,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 teáskanál só, 50 dkg liszt olaj
A feltéthez: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 darab paradicsom, bors néhány szál friss bazsalikom, 4 darab mozzarella (4×12 dkg)
1. A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk meleg helyen. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk. Lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük.
2. Közben a paradicsomszószhoz kevés olajon megpirítjuk a megtisztított, felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot. Addig főzzük közepes lángon, amíg sűrű paradicsomszósz lesz belőle, végül sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon darabos, botturmixszal pürésíthetjük.
3. A megkelt tésztából darabokat tépünk, majd a kezünkkel kb. 6-7 cm átmérőjű, 1 cm vastag lángosokat formálunk belőlük. Olajat forrósítunk egy serpenyőben, és kisütjük benne a lángosokat (kb. 1-1 perc elég mindkét oldalnak). Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
4. A lángosokat megkenjük a paradicsomszósszal, ráhelyezünk néhány bazsalikomlevelet, illetve pár szelet mozzarellát.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 861 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/08. számában jelent meg!
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter