Abban valószínűleg mindannyian egyetértünk, hogy virágot nevelni művészet. Odafigyelést, tanulást és megannyi türelmet követel, de ha kitartóak vagyunk, akkor az eredmény remek lesz – akárcsak a fűszernövények esetében. Szerencsére ma már nagyon sok helyen, virágboltokban, kertészeti üzletekben, de szupermarketekben is kaphatunk friss, cserepes fűszereket. De mihez kezdjünk azután, hogy beszereztük a kedvenceinket?
Az alapok
- Több lehetőség is van arra, hogy fűszernövényt tartsunk: kint a szabadban, ablakban, a gangon vagy a teraszon, a lényeg, hogy az újonnan megvásárolt hajtásokat pár napon belül ültessük át friss földbe (ha lehet, fűszernövényföldbe) és egy nagyobb, jó vízelvezetésű edénybe. Ez az első és legfontosabb lépés, ugyanis, ha a víz nem tud átfolyni a földben, akkor könnyen befülledhetnek, penészesedhetnek a növények
- Választhatunk akár alul lyukacsos műanyagot, de növényzsákot is – ez utóbbi nem túl esztétikus, viszont meglehetősen praktikus
- A cserepek előnye, hogy könnyebben mozgathatók, jobb a vízelvezetésük, mint a többi edénynek, és így az évszakoknak megfelelően áthelyezhetjük őket a lakás és a kert különböző részeire
- Télen célszerű a lakásban tartani a fűszereket, de ha úgy döntünk, hogy kint hagyjuk őket, akkor gyapjú takarófóliával fedjük le a növényeket. A legideálisabb a kerámia cserép, hiszen ezeknek van súlyuk és sokkal nagyobb védelmet és stabilitást nyújtanak, és valljuk be szépek is
Így gondoskodjunk róluk
- Mérsékelt öntözésre van szükségük, elég akkor meglocsolni őket, amikor a földjük felszíne már kicsit kiszáradt. A nagyobb vízigényű fűszerek földjét (bazsalikom, petrezselyem, menta) viszont érdemes folyamatosan nyirkosan tartani, de azért figyeljünk rá, hogy ne álljon alattuk a víz. A jó vízelvezetés nagyon fontos, ezért ha azt vesszük észre, hogy a locsolás után összeállt a földjük, akkor egy kicsit lazítsuk fel. A déli fekvésű ablakban és cserépedényben nevelt növényeknek több vízre van szükségük, mint a műanyag cserépben és keletre vagy nyugatra néző helyiségekben
- Időnként ajánlott tápoldatozni őket, de ne vigyük túlzásba! Ugyan a fejlődésük megindul majd, de kevésbé lesznek ízletesek a fűszereink
- A tavaszi időszakban mindenképpen ültessük át őket friss földbe!
- Gondoskodjunk a jó fényellátásról is, helyezzük ablakba vagy egyéb napos helyre őket! Az ideális hőmérséklet számukra 15-24 fok között van
- A bokros fűszernövények (babérlevél, bazsalikom) nem szeretik a zsúfolt közeget, ezért megfelelő távolságban helyezzük el őket és hagyjunk elegendő teret nekik!
Ha magról kezdenénk a termesztést
Ha szeretnénk teljesen a nulláról kezdeni a fűszerek nevelését, és a magvetést választjuk, akkor, a magok megvétele után szerezzünk be jó minőségű palántaföldet és alul lyukacsos cserepet is. A legjobb időszak erre a műveletre a tavasz, de megpróbálhatjuk az ültetést más évszakokban is. Szórjuk el a magokat a cserépbe, majd fél centi vastagságban tegyünk rá földet. Ha túl sűrűn nőnének ki a csíranövények, akkor érdemes külön és több edénybe ültetni őket. A megfelelő fejlődésükhöz térre, jó szellőzésre és fényre van szükségük. Tartsuk folyamatosan nedvesen az elvetett magokat, de figyeljünk arra, hogy ne áztassuk el őket!
Mit hol tartsunk?
Déli ablakban tartható fűszernövények (közvetlen fényigényűek)
- bazsalikom
- kakukkfű
- rozmaring
- zsálya
- oregánó
Keleti és nyugati ablakban tartható fűszernövények (részleges fényigényűek)
- fűszerbabér
- petrezselyem
- tárkony
- menta
- metélőhagyma
A Nők Lapja és a Nők Lapja Kert és Virág közös, „Enyém a legszebb kert” pályázatán a legszebb virágoskert mellett a legszebb fűszernövénykertet keressük! A felhívásra 2018. szeptember 30-ig jelentkezhettek, a részletekért kattintsatok ide!
Szöveg: L. J.
Nyitókép: Thinkstock