Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul az ősi fermentációs eljárásokkal készült, természetes alapanyagokat felhasználó üdítőitalokra. A kombucha vagy épp a vizikefir áldásos hatásait napestig lehetne sorolni, és egyre többen kísérleteznek velük itthon is.
Van azonban egy olyan fermentált ital, amiről annak ellenére csak nagyon keveset tudunk, hogy nemcsak szuperegészséges, de készítéséhez csupa otthon is fellelhető alapanyagra van csak szükség.
A gira Litvánia egyik legősibb és legnépszerűbb fermentált itala, és ez a kenyérből készült, enyhén szénsavas finomság egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. A gabonaalapú ital évszázados történettel rendelkezik: Európában több helyen ismernek hasonlót, és sok helyen kvassnak is nevezik. A fermentációs eljárások egykor mindennaposak voltak a litván konyhában, a gira pedig nemcsak finom íze, de amiatt is népszerű ital volt, hogy a fermentációnak köszönhetően sokszor biztonságosabban fogyasztható volt, mint a víz.

A sötét kenyerek nemcsak hagyma vagy szalonna mellé passzolnak, remek alapot adnak a gira készítéséhez is (Fotó: Getty Images)
Kenyérből csodaital: így készül a gira
A girát rozskenyér vagy más gabonaalapú kenyér maradékaiból erjesztették és a folyamat révén enyhén szénsavas, frissítő és kissé édeskés, alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italt kaptak, amely kiváló szomjoltóként szolgált. A hagyományos gira készítése viszonylag egyszerű folyamat, az erjesztési idő pedig általában néhány nap, amely után a gira azonnal palackozható és hűtve fogyasztható.
A gira nemcsak olcsó, egyszerű, de kifejezetten egészséges is.
Egyrészt probiotikus hatású: a természetes fermentáció során jótékony baktériumok és enzimek keletkeznek, amelyek segíthetnek az emésztés javításában. Másrészt kizárólag természetes összetevőkből, kenyérből, vízből és mézből vagy cukorból készül, emellett pedig tele van B-vitaminokkal is. Végül pedig az egyszerre enyhén savanykás, édeskés és kenyeres aromájú gira különleges ízélményt is nyújt.
A litván konyha fontos részét képező gira hazájában nemcsak otthon készül, de a legkülönfélébb ízesítésekben, bolti forgalomban is kapható: gyümölcsös, gyógynövényes vagy mézes változatokban is elérhető. Emellett egyre több étterem kínálja házi készítésű változatait, gyakran modern csavarral, például egzotikus fűszerekkel vagy különleges fermentációs technikákkal kombinálva.
Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a finomságot, van egy jó hírünk. Valószínűleg minden hozzávalód megvan hozzá otthon!
Litván gira recept
Hozzávalók 2 üveghez:
- 300 g rozskenyér (lehetőleg sötét, kovászos)
- 3 l víz
- 150 g cukor (vagy méz)
- 50 g mazsola
- teáskanál sörélesztő, vagy vagy 3 g szárított élesztő
Elkészítés:
- A kenyeret vágd kisebb darabokra, és pirítsd meg sütőben 180°C-on kb. 10-15 percig, amíg sötétbarna színt kap: ez adja meg az ital jellegzetes karamellás ízét.
- Közben forralj fel 3 liter vizet, majd öntsd rá a megpirított kenyérdarabokra. Hagyd állni szobahőmérsékleten, lefedve 4-5 órát, vagy akár egy egész éjszakán át.
- Szűrd le a keveréket egy sűrű szövésű szűrőn vagy gézen keresztül és oldd fel benne a cukrot vagy mézet, illetve add hozzá a mazsolát is. Egy kevés langyos vízben oldd fel az élesztőt, majd ezt is keverd a kenyérléhez. Fedd le egy konyharuhával, és hagyd tovább erjedni szobahőmérsékleten 12-24 órán át (melegebb helyen gyorsabb az erjedés).
- Szűrd le ismét, majd töltsd tiszta üvegekbe vagy műanyag palackokba, de hagyj helyet a tetején, mert a szénsav keletkezése miatt nyomás alakulhat ki. Hűtőben vagy hűvös helyen még 1-2 napig érlelheted az intenzívebb íz érdekében.
- Hűtve, hidegen tálald.
A gira eleve alacsony alkoholtartalommal rendelkezik, ami tovább csökkenthető, ha az erjesztési időt felezed, és hamarabb teszed a hűtőbe az üdítődet.
Egészségedre!
Kapcsolódó: Korábban a kombucha és a vízikerfir áldásos hatásairól írtunk.
Kiemelt kép: Getty Images