Nincs is ennél könnyebben elkészíthető kenyérrecept, egyszerűen csak össze kell keverni a hozzávalókat, sokáig keleszteni, majd fedeles jénaiba vagy vaslábosba téve megsütni.
Dúsíthatod magvakkal (például tökmag vagy napraforgómag), esetleg durvára vágott dióval is. A kelesztést gyorsíthatod, ha több szárított élesztőt adsz hozzá, és a liszthez 1-2 kávéskanál cukrot is adsz.
Hozzávalók (2,5 dl-es csészét használva): 3 csésze kenyérliszt (BL80), 1,5 csésze víz, 1,5 teáskanál só, fél teáskanál szárított élesztő
A lisztet alaposan keverd össze a sóval és az élesztővel, öntsd hozzá a vizet, majd fakanállal keverd addig, amíg galuska sűrűségű, folyós tésztát nem kapsz (nem gyúrható!). Keleszd 12 órán keresztül (nem baj, ha egy-két órával több), amikor letelt, a kovásszerű masszát öntsd ki a tálból, lisztes kézzel hajtogasd át, lisztezd be mindkét oldalát, majd takard le konyharuhával, és pihentesd további 30 percig. 250 °C-ra előmelegített sütőben melegítsd fel a fedeles jénai tálat, amiben sütni fogod. Amikor lejárt a kelesztési idő, halmozd a tálba a lágy tésztát, és lefedve kb. 30 percig süsd, majd fedő nélkül további 20-25 percig. Rácson hűtsd ki, így nem párásodik be az alja.
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 101 Sütési Tipp könyvben jelent meg.
Fotó: 123RF