Sajnos a lisztérzékenység, amelynek egyetlen gyógymódja a diéta, egyre több embert érint. A témáról bővebben olvashattok legújabb lapszámunkban*, most pedig néhány szuper receptet mutatunk, annak bizonyítékául, hogy a finom falatokról nem kell lemondani.

Zöld chilis sült tojás, akár reggelire

Baked-eggs-view2-blog (2)

Hozzávalók:

extra szűz olíva olaj, 2 egész zöld chili, 2 evőkanál lágy krémsajt, 1 szelet gluténmentes kenyér, vaj, 2 tojás, 1/4 csésze tej, só, bors, apróra vágott snidling, füstölt piros paprika, füstölt sajt

A sütőt melegítsd fel 190°C-ra. A kis porcelán tálakat olajozd be és állítsd egy tepsibe. Szeleteld fel a chilit és rétegezd az edények aljába, erre rakd rá a krémsajtot. A kenyeret vágd kör alakúra és vajazd meg mindkét oldalát és tedd a krémsajtra. Verd fel a tojást, öntsd fel a tejjel, ízesítsd a sóval, borssal és a snidlinggel, majd öntsd a tálakba. A tetejét szórd meg a piros paprikával és füstölt sajttal és csepegtess rá egy evőkanál olíva olajat. Süsd 30-35 percig.

A receptet itt találod.

Gluténmentes csirkés-parmezános burger bármikorra

gluten-free-chicken-parmesan-burgers

Hozzávalók:

210 g gluténmentes liszt keverék (vagy rizs-, kölesliszt), 4 evőkanál olívaolaj, 2 nagy tojás enyhén felverve, 1 és 1/4 csésze reszelt parmezán, 1/4 csésze víz, marinara szósz (helyettesíthető ketcup-pal vagy barbecue szósszal is), gluténmentes zsemlemorzsa, fél kiló darált csirkehús, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vörös- vagy lilahagyma, só, bors, 1 teáskanál szárított oregánó, 4 szelet mozzarella, rukkola

Melegítsd fel a sütőt 190°C-ra, a tepsit béleld ki sütőpapírral. Keverd össze a lisztet 2 evőkanál olívaolajjal, 2 tojással, 1 csésze parmezán sajttal és 1/4 csésze vízzel. A tésztát egy tiszta felületen gyúrd jól össze, majd oszd 4 egyenlő darabra. Helyezd a tepsire, a tetejüket kend le olívaolajjal és süsd 20 percig, míg a tetejük szépen megbarnul. Amíg sülnek a zsemlék, készítsd el a hamburger húst. Melegítsd fel a szószt és tartsd melegen, a maradék parmezánt pedig keverd össze a zsemlemorzsával. Add a csirkéhez a zúzott fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal és oreganóval. Készíts 4 húspogácsát, majd forgasd a parmezános zsemlemorzsába. Egy serpenyőben melegíts 2 evőkanál olajat és a húspogácsákat süsd meg, majd olvaszd rájuk a mozarellát. Amikor megsült a zsemle, vágd ketté, az aljára jöhet a rukkola, rá a marinara szósz, a hús, majd a zsemle teteje.

A receptet a Simply Gluten-free blogon találtuk.

Kétrétegű nyers brownie desszert gyanánt

brownie (5)

Hozzávalók:

A tésztához: 1,5 csésze dió, 1/2 csésze hántolt kendermag (vagy más olajos mag), 1,5 csésze datolya, 1/2 csésze holland kakaópor, 1,5 teáskanál vanília kivonat, 1/4 teáskanál só, 2 evőkanál kakaó massza
A csokoládé réteghez: 1/2 csésze kókuszolaj, 1/2 csésze holland kakaópor, 1/4 csésze juharszirup (vagy másmilyen édesítő), csipet só, 1/4 teáskanál vanília kivonat

Béleld ki a tepsit sütőpapírral. Egy csésze diót darálj le, add hozzá a kendermagot és az apró darabokra vágott datolyát. Jöhet a kakaópor, a só és a vanília, majd keverd jól össze. Keverd hozzá a kakaó masszát és a maradék, apróra vágott diót. Öntsd a tepsibe és egyengesd el, majd tedd 10 percre a fagyasztóba. A csokis réteghez a kókuszolajat alacsony lángon melegítsd fel, vedd le a tűzről és habverővel keverd hozzá a kakaóport, a juharszirupot, sót és vaníliát, majd keverd addig, míg szép sima nem lesz. Vedd ki a sütit a fagyasztóból, öntsd le a csokiöntettel, majd tedd vissza hűlni újabb 20 percre. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteld.

A recept az Oh she glows blogról származik.

 

A lisztérzékenységről bővebben olvashatsz a Nők Lapja 2016/14. számának Egészség rovatában.

*A Nők Lapja legújabb, 14. lapszáma április 6-án jelenik meg, az előfizetők 5-én kapják kézhez.

Fotó: a linkelt blogoldalakról